ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι έλαβαν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ και ποιοι τις έχασαν

Δημοσίευση 1 Νοεμβρίου 2014, 18:03 / Ανανεώθηκε 1 Νοεμβρίου 2014, 18:33
Ποιοι έλαβαν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ και ποιοι τις έχασαν
Facebook Twitter Whatsapp

Με λάθη στις δηλώσεις και διορθώσεις επί των... διορθώσεων έκλεισε ο πρώτος κύκλος εκκαθαρίσεων για την χορήγηση εκπτώσεων στον  νέο φόρο στα ακίνητα.

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Με λάθη στις δηλώσεις και διορθώσεις επί των... διορθώσεων έκλεισε ο πρώτος κύκλος εκκαθαρίσεων για την χορήγηση εκπτώσεων στον  νέο φόρο στα ακίνητα.

Οι φορολογούμενοι που έλαβαν τις εκπτώσεις με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες είναι αυτοί που τελικά έμειναν εκτός ρύθμισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια 1.296.801 φορολογούμενοι που αντιστοιχούν σε 1.097.309 οικογένειες, έλαβαν τη μείωση κατά 50% επί του ΕΝΦΙΑ με ποσό μείωσης να ανέρχεται σε 82.986.698,03 ευρώ.

Μόλις 80.805 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε 50.623 οικογένειες, έλαβαν τη μείωση κατά 100% επί του ΕΝΦΙΑ με το ποσό της μείωσης να ανέρχεται σε 10.362.703,67 ευρώ, ενώ μόνο 78.399 ιδιοκτήτες με δικαιώματα σε 110.170 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα έλαβαν την μείωση του 20% με το ποσό της μείωσης να ανέρχεται σε 4,69 εκατ. ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες των κενών και μη ηλεκτρδοτούμενων ακινήτων αναγνωρίζονται και ως οι μεγάλοι χαμένοι της ρύθμισης καθώς πάνω 600.000 την εχασαν. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στο γεγονός ότι υπήρξαν πολλά λάθη στις δηλώσεις που κατέθεσαν οι φορολογούμενοι.

Συγκεκριμένα, πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν συμπληρώσει, στη στήλη 32 του εντύπου Ε9, τον κωδικό 8 στον οποίο θα πρέπει να δηλωθεί ότι το ακίνητο είναι κενό.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να διορθωθεί με την υποβολή μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, δήλωσης Ε9, με την οποία θα είναι δυνατή η διόρθωση, η διαγραφή και η συμπλήρωση στοιχείων των ακινήτων τους, ώστε η εικόνα τους στο σύστημα να είναι η πραγματική.

Παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών η ειδική εφαρμογή στην οποία, ταυτόχρονα με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, θα γίνεται αυτόματα και η εκκαθάριση του φόρου για τον ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση πάντως που προκύπτει διαφορά φόρου άνω των 300 ευρώ, θα γίνεται έλεγχος των δικαιολογητικών βάσει των οποίων υποβλήθηκε η τροποποιητική δήλωση.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr