ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση στην αγορά πετρελαίου κατά 15% - Αισιόδοξοι οι έμποροι καυσίμων

Δημοσίευση 2 Νοεμβρίου 2014, 18:22 / Ανανεώθηκε 2 Νοεμβρίου 2014, 18:22
Αύξηση στην αγορά πετρελαίου κατά 15% - Αισιόδοξοι οι έμποροι καυσίμων
Facebook Twitter Whatsapp

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν πρατηριούχοι και έμποροι καυσίμου πετρελαίου θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα καθώς είναι σημαντική μεν η αύξηση που παρουσιάζεται στην κατανάλωση, αλλά «ο βαρύς ή ήπιος καιρός που θα ακολουθήσει θα είναι καθοριστικός».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν πρατηριούχοι και έμποροι καυσίμου πετρελαίου θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα καθώς είναι σημαντική μεν η αύξηση που παρουσιάζεται στην κατανάλωση, αλλά «ο βαρύς ή ήπιος καιρός που θα ακολουθήσει θα είναι καθοριστικός».

Να σημειωθεί ότι από τις 15 Οκτωβρίου έχει αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και οι τιμές του καυσίμου είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών του αργού, αλλά και χάρη στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 30%.

«Καταγράφεται μια αισθητή αύξηση στις παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης καθώς πράγματι η τιμή του είναι μειωμένη πλέον. Υπολογίζουμε την αύξηση περίπου στο 15%, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρξει περεταίρω ενδιαφέρον όσο περνούν οι μήνες. Εξαρτάται βέβαια από το πόσο βαρύς θα είναι ο χειμώνας» δηλώνει στο newpost o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), κ. Γιώργος Ασμάτογλου.

«Περιμέναμε όμως μεγαλύτερη αύξηση αν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ερχόταν στα επίπεδα του 2011 και ο κόσμος ήταν έτσι πιο οικείος με την μείωση. Ακόμη οι πολίτες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι το πετρέλαιο φέτος είναι πιο φθηνό διότι δεν έχει επικοινωνηθεί σωστά» διαπιστώνει ο κ. Ασμάτογλου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΠΕΚ οι παραγγελίες είναι αρκετά μικρές που αποδεικνύει ότι οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα για την θέρμανσή τους. Επίσης, όπως είναι φυσικό οι περισσότερες παραγγελίες μέχρις στιγμής γίνονται από καταναλωτές στην βόρεια Ελλάδα.

«Ως ΠΟΠΕΚ θεωρούμε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης παραμένει υψηλός για τους καταναλωτές και ειδικά για τουριστικές περιοχές αλλά και την νησιωτική Ελλάδα πρέπει να υπάρξει από την κυβέρνηση ειδική μέριμνα» συμπληρώνει ο κ. Ασμάτογλου. «Ο κόσμος νιώθει αδικημένος από τα επιδοτούμενα λίτρα που δικαιούται καθώς μπορεί πχ στην Φλώρινα τα επιδοτούμενα λίτρα να είναι στα 3.000 λίτρα, και στην Κρήτη στα 600, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στην Κρήτη δεν υπάρχουν ορεινές περιοχές με κρύο». Οι τιμές πάντως για τα επιδοτούμενα λίτρα είναι στα 35 λεπτά.

Τέλος ο κ. Ασμάτογλου σημειώνει ότι η αύξηση στην αγορά πετρελαίου ίσως φτάσει και το 30% φέτος, αλλά αυτό δύσκολα θα καλύψει της ζημίες που προκάλεσε η ύφεση της τάξης του 70% το 2012 και το 2013.

Ποιοι δικαιούνται επιδότηση

Δικαίωμα επιδόματος θέρμανσης έχουν: Άγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ και έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί ( 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά).

Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών. Στα 120 τετραγωνικά μέτρα ανέρχεται η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος φορολογούμενος.

Η ποσότητα καυσίμων που μπορεί να επιδοτηθεί

Στα 3.000 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Α’ ζώνη (Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας).

Στα 1.800 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Β’ ζώνη (Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου).

Στα 960 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Γ’ Ζώνη (Νομοί Αττικής −εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού−, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας).

Στα 600 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Δ’ Ζώνη (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης).

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr