ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάργηση τεκμηρίων από το 2015 - Έρχεται μείωση σε ΕΝΦΙΑ

Δημοσίευση 3 Νοεμβρίου 2014, 22:59 / Ανανεώθηκε 4 Νοεμβρίου 2014, 00:20
Κατάργηση τεκμηρίων από το 2015 - Έρχεται μείωση σε ΕΝΦΙΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και κατάργηση των τεκμηρίων ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαυραγάνης.

Την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και κατάργηση των τεκμηρίων ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Παράλληλα, ο κ. Μαυραγάνης ανακοίνωσε τη διαμόρφωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων στο 32%, έναντι 42% σήμερα.

Κατά την ομιλία σε εδκήλωση που διοργανώνει η Φορολογική Επιτροπή του Ελληνομερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μαυραγάνης επισήμανε:

«Ο σχεδιασμός μας για το άμεσο μέλλον προβλέπει τη συνέχιση και επέκταση της μείωσης των φορολογικών βαρών [...]αξιοποιώντας την επίτευξη σταθερής δημοσιονομικής ισορροπίας και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως επίσης τη μεγαλύτερη συμμόρφωση, αλλά και τη μετάβαση στην εποχή της ανάπτυξης που δίνει αυτά τα περιθώρια».

Αναλυτικότερα, όπως γνωστοποίησε, η κυβέρνηση στοχεύει στη:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ από το 1,43% σήμερα και στην εξέταση δυνατότητάς μετατροπής του σε έσοδο της Αυτοδιοίκησης,
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, έτσι ώστε ο ανώτατος συντελεστής του 42% να μειωθεί στο 32%.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος των επιχειρήσεων.
  • Μετάβαση στην εποχή χωρίς τεκμήρια, χάρη στην προετοιμασία που έχει γίνει με την αξιοποίηση πληροφοριών και την υιοθέτηση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων, πιθανώς από τα εισοδήματα του 2015.

Παράλληλα, ο κ. Μαυραγάνης τόνισε πως το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθούνται αλλαγές με τις οποίες θα αντιμετωπισθεί και η ελληνική ιδιαιτερότητα ποινικοποίησης της μη καταβολής χρεών προς το δημόσιο είπε ο υφυπουργός.

Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε επέκταση της ισχύουσας φέτος ρύθμισης που προβλέπει τη δυνατότητα όσων φορολογουμένων έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους να τις ανακτήσουν καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του έτους.

Ο οδικός χάρτης  για τη φορολογία

Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν «οδικό χάρτη» για τα επόμενα χρόνια που, μεταξύ άλλων στον τομέα της ευθύνης του θα περιλαμβάνει:

  • Σταθερό φορολογικό περιβάλλον με ανταγωνιστικούς, σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα,
  • Δεύτερη ευκαιρία για τους επιχειρηματίες, που έντιμα και με συνέπεια συνεχίζουν να επιχειρούν μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια,
  • Ανάδειξη της ευθύνης για τους φορολογούμενους αλλά και επιβράβευση των πολιτών και επιχειρήσεων που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.
  • Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr