ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρούτσης: Περαιτέρω ενοποίηση των Ταμείων και ενιαίος μηχανισμός είσπραξης εισφορών

Δημοσίευση 9 Νοεμβρίου 2014, 12:15 / Ανανεώθηκε 9 Νοεμβρίου 2014, 14:47
Βρούτσης: Περαιτέρω ενοποίηση των Ταμείων και ενιαίος μηχανισμός είσπραξης εισφορών
Facebook Twitter Whatsapp

Περαιτέρω διοικητική ενοποίηση των Ταμείων προβλέπει η αναμόρφωση του ασφαλιστικού, όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Περαιτέρω διοικητική ενοποίηση των Ταμείων προβλέπει η αναμόρφωση του ασφαλιστικού, όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή, τονίζει πως το ΙΚΑ θα μετατραπεί σε υπερ-ταμείο.

Ειδικότερα, για τα ασφαλιστικά ταμεία τόνισε πως σε οριζόντιο επίπεδο θα δημιουργηθεί ενιαίος μηχανισμός είσπραξης εισφορών για όλα τα Ταμεία- συνδεόμενος μετά το 2017 και με τη φορολογική διοίκηση- καθώς και ένα Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων.

Σε κάθετο επίπεδο «θα υπάρξει διοικητική ενσωμάτωση στο ΙΚΑ - με διατήρηση, όμως, της οικονομικής τους αυτοτέλειας- του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης ΕΤΕΑ και των ταμείων παροχών πρόνοιας και εφάπαξ» (ΕΤΕΑ, ΤΠΔΥ, ΤΑΠΙΤ,ΤΑΥΤΕΚΩ). Δηλώνει ότι οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν και σημειώνει ότι έχει αποκατασταθεί η ταμειακή ισορροπία του συστήματος ενώ αναφέρει ότι στο τέλος Νοεμβρίου αναμένονται οι αναλογιστικές μελέτες «για να τεκμηριωθεί αδιαμφισβήτητα ότι σε κανένα έτος από σήμερα έως το 2060, δεν θα υπάρξει αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών μεγαλύτερη του 2,5% του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για αλλαγές στα εργασιακά τονίζει πως «οριακές και μόνο βελτιώσεις απομένουν», ενώ για τον συνδικαλιστικό νόμο τονίζει πως «δεν πρέπει να θιγεί ο πυρήνας και οι αρχές του θεσμικού οπλοστασίου».

Ωστόσο, σημειώνει πως «χρειάζεται εξορθολογισμός επιμέρους στρεβλώσεων που δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες της οικονομίας, είτε έχουν υποστεί καταστρατηγήσεις, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Τονίζει για τους φόρους υπέρ τρίτων ότι «ήταν επιβεβλημένη και απόλυτα λογική η κατάργησή τους», απαντώντας σε ερώτηση εάν σχεδιάζεται νέα περικοπή σε αυτόν τον τομέα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr