ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτή είναι η εγκύκλιος για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Δημοσίευση 10 Νοεμβρίου 2014, 10:48 / Ανανεώθηκε 10 Νοεμβρίου 2014, 11:07
Αυτή είναι η εγκύκλιος για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία
Facebook Twitter Whatsapp

Δημοσιεύτηκε σήμερα στη Διαύγεια η εγκύκλιος για τη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 100 δόσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημοσιεύτηκε σήμερα στη Διαύγεια η εγκύκλιος για τη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 100 δόσεις. 

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει είτε στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, είτε σε υποκαταστήματα των ασφαλιστικών ταμείων και η κάθε δόση θα πληρώνεται μέχρι τις 21 του κάθε μήνα. 

Οι οφειλέτες θα έχουν δεύτερη ευκαιρία υπαγωγής στη ρύθμιση αν την χάσουν για λόγους ανωτέρας βίας. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να συμβεί για το πρώτο εξάμηνο από την ένταξη. Στους πρώτους έξι μήνες, προβλέπεται ότι όλες οι δόσεις αλλά και το σύνολο των τρεχουσών υποχρεώσεων θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά.

Οι βασικές αλλαγές

Οι οφειλές δύνανται να ρυθμιστούν σε έως 100 δόσεις και το ετήσιο επιτόκιο από 1-1-2013, με το οποίο βαρύνεται η κύρια οφειλή η οποία ρυθμίζεται, μειώνεται σε 4,56%. 

Προβλέπεται επίσης η υποβολή αίτησης άπαξ επανένταξης στη ρύθμιση, σε περιπτώσεις απώλειάς της για λόγους ανωτέρας βίας, ενώ λαμβάνεται μέριμνα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίση μεταχείριση μεταξύ των οφειλετών που υπήχθησαν στη ρύθμιση της Νέα Αρχής του Ν.4152/2013, όπως ισχύει, και όσων υπαχθούν στη ρύθμιση του παρόντος άρθρου. 

Με τη νέα ρύθμιση, τακτοποιούνται:

  • Για το ΙΚΑ ΕΤΑΜ οφειλές έως και τη μισθολογική περίοδο του Αυγούστου 2014.
  • Για τον ΟΑΕΕ, οφειλές έως και την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2014.

Ο οφειλέτης θα διαλέγει τον αριθμό των δόσεων που επιθυμεί ενώ μπορούν να ενταχθούν οφειλέτες με συνολικά χρέη μόνο προς τα ασφαλιστικά ταμεία έως 1.000.000 ευρώ.

 

Κρίσιμης σημασίας παράμετρος και απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στο νέο σύστημα ρύθμισης οφειλών είναι η υποβολή των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (όπου αυτή προβλέπεται) και η πιστοποιημένη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1 Οκτωβρίου 2014 και εφεξής. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015. Δεδομένου ότι το δικαίωμα υπαγωγής στο νέο σύστημα ρύθμισης οφειλών ασκείται έως τις 31/3/2015, απαραίτητη προϋπόθεση υπαγωγής, αποτελεί η συνεπής καταβολή των τρεχουσών εισφορών των προηγούμενων της υπαγωγής μηνών. 

Όπως αναφέρεται επίσης, «Από την 31η Οκτωβρίου 2014, ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4305/2014, δεν επιτρέπεται η χορήγηση ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις της υποπαραγράφου ΙΑ.2, της παρ.ΙΑ ́του Ν.4152/13 (νέα αρχή) για τους οφειλέτες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 54 του Ν. 4305/14 (οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες την 1/10/2014 ύψους έως ένα εκατομμύριο ευρώ)» σημειώνει το υπουργείο.  

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την εγκύκλιο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr