ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΡΓΑΝΗ: Μείωση της μισθωτής απασχόλησης τον Οκτώβριο

Δημοσίευση 14 Νοεμβρίου 2014, 14:15 / Ανανεώθηκε 14 Νοεμβρίου 2014, 14:15
ΕΡΓΑΝΗ: Μείωση της μισθωτής απασχόλησης τον Οκτώβριο
Facebook Twitter Whatsapp

Μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα δείχνουν τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία καταδεικνύουν αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 66.636 θέσεις εργασίας. Τι δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. 

Μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα δείχνουν τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία καταδεικνύουν αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 66.636 θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Οκτωβρίου, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 151.110, ενώ οι αποχωρήσεις σε 217.746. Από τις 217.746 συνολικά αποχωρήσεις, οι 57.978 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 159.768 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Όπως σημειώνεται, ο Οκτώβριος -όπως συνέβη και σ' όλα τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχαν καταγεγραμμένα στοιχεία - παρουσιάζει αρνητικό ισοζύγιο και είναι ο δεύτερος σε σειρά μήνας του τρέχοντος έτους που παρουσιάζει αρνητικό ισοζύγιο, έπειτα από οκτώ συνεχόμενους μήνες με θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η μέχρι τώρα θετική εξέλιξη που αποτυπώνεται και στα στοιχεία για το πρώτο δεκάμηνο του έτους.

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.338.038 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση 42,15%, και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.217.751, εκ των οποίων οι 720.330 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 497.421 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου δεκάμηνου του 2014 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 120.287 νέες θέσεις εργασίας και κυμαίνεται, αν και λίγο χαμηλότερο, στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο ισοζύγιο του πρώτου δεκάμηνου του 2013, που ήταν επίσης, θετικό κατά 130.703 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας τις δύο υψηλότερες επιδόσεις πρώτου δεκάμηνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Οκτώβριο, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε: 

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», της πλέον αξιόπιστης ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της αγοράς εργασίας, ο φετινός Οκτώβριος -όπως και οι αντίστοιχοι μήνες παρελθόντων ετών που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία- παρουσίασε αρνητικές ροές απασχόλησης (κατά 66.636 θέσεις εργασίας).
 
Δεδομένης της λήξης της ιδιαίτερα επιτυχημένης για εφέτος θερινής τουριστικής περιόδου, οι απώλειες αυτές προέρχονται κατά βάση από τον τερματισμό συμβάσεων εποχικής εργασίας στον ευρύτερο τουριστικό τομέα (επισιτισμός και ξενοδοχειακές μονάδες).

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σε επίπεδο δεκαμήνου Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014 και λόγω της συνολικής βελτίωσης των στοιχείων απασχόλησης τα δύο τελευταία χρόνια, οι συνολικές ροές μισθωτής απασχόλησης παρουσιάζουν θετικό πλεόνασμα 120.287 θέσεων εργασίας, αποτελώντας - μαζί το περσινό «υψηλό» των 130.703 θέσεων εργασίας – τις καλύτερες επιδόσεις αντίστοιχων δεκαμήνων από το 2001 μέχρι σήμερα.

Γενικότερα, η συνεκτίμηση όλων των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων και δεδομένων της απασχόλησης επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι, πέραν των εποχικών διακυμάνσεων, η αγορά εργασίας έχει πλέον σταθεροποιηθεί και η ανεργία έχει εισέλθει σε φάση σταδιακής αποκλιμάκωσης.
 
Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει την καθοδική του πορεία και τον Αύγουστο του 2014 ήταν σημαντικά μειωμένο κατά 2,1% ποσοστιαίες μονάδες από το «υψηλό» του Σεπτεμβρίου 2013 και κατά 1,9% μονάδες από τον αντίστοιχο περσινό Αύγουστο του 2013. Παράλληλα, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του παρουσιάζει συνεχή πτωτική τάση.

Συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη συνεπή και συγκροτημένη προσπάθειά μας για την αναχαίτιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά και θεσμικά εργαλεία, υλοποιούμε με εμπροσθοβαρή τρόπο τις δράσεις και τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που απελευθερώνουν το δυναμισμό της αγοράς εργασίας και της οικονομίας».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr