ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς και ποιοι θα λάβουν επιδότηση για εγκατάσταση φυσικού αερίου

Δημοσίευση 17 Νοεμβρίου 2014, 14:01 / Ανανεώθηκε 17 Νοεμβρίου 2014, 14:01
Πώς και ποιοι θα λάβουν επιδότηση για εγκατάσταση φυσικού αερίου
Facebook Twitter Whatsapp

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες μετά και την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες μετά και την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.

Ο προϋπολογισμός για την δράση αυτή είναι 15 εκατ. ευρώ και αφορά στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Το ύψος της ενίσχυσης κυμαίνεται από 1.000 ευρώ (για μονοκατοικίες) έως 5.500 ευρώ (για μεγάλες πολυκατοικίες), ποσά που αντιστοιχούν έως και στο 60 % του κόστους.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 30 Απριλίου 2015, ωστόσο η ημερομηνία μπορεί να αλλάξει αν εξαντληθούν τα κονδύλια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, στην Αττική οι αιτήσεις σύνδεσης έχουν αυξηθεί κατά 200%, στη Θεσσαλονίκη κατά 300% και στη Θεσσαλία κατά 450%.

Το υπουργείο υπολογίζει ότι ο προϋπολογισμός αρκεί για την ένταξη περίπου 50.000 νοικοκυριών δηλαδή 30.000 νοικοκυριά στην Αττική, 7.000 στη Θεσσαλονίκη και 9.000 στη Θεσσαλία.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι η παρέμβαση στοχεύει σε μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά, βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των συστημάτων θέρμανσης και μείωση του φαινομένου της αιθαλομίχλης με τη χρήση καθαρότερης πηγής ενέργειας.

«Το πρόγραμμα που ανακοινώσαμε πριν από ενάμιση μήνα, υλοποιείται ταχύτατα με εξασφαλισμένα και δεσμευμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ και έχει ήδη αγκαλιαστεί από τους πολίτες. Απόδειξη, οι χιλιάδες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, ως εκδήλωση ενδιαφέροντος, στις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας» τονίζει ακόμη ο υπουργός.

Αναφερόμενος εξάλλου στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, ο κ. Μανιάτης αναφέρει ότι θα περιλαμβάνει ρύθμιση για την διευκόλυνση της αντικατάστασης των συστημάτων πετρελαίου θέρμανσης από συστήματα φυσικού αερίου, η οποία σε συνδυασμό με τη δράση επιχορήγησης, μπορεί να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα των κλειστών θερμάνσεων στις πολυκατοικίες.

Ποιοι μπορούν να λάβουν επιδότηση

- Έχουν δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία.

- Έχουν σε ιδιοκτησία τους που χρησιμοποιείται ως κατοικία και όχι ως επαγγελματικός χώρος, σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία.

- Έχουν συνάψει σύμβαση σύνδεσης και παροχής φυσικού αερίου από την 25η Σεπτεμβρίου 2014 και μετά, ημερομηνία κατά την οποία έγινε η ανακοίνωση της δράσης (δηλ. στις 24 Σεπτεμβρίου 2014 δεν έχουν σε ισχύ σύμβαση σύνδεσης και παροχής φυσικού αερίου).

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη

- Είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία για το τμήμα της που αφορά στο σύνολο των διαμερισμάτων του κτιρίου, ή μεμονωμένο διαμέρισμα.

- Βρίσκεται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.500 ευρώ ανά τ.μ., όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στις 30 Ιουνίου 2014.

- Βρίσκεται στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, σε σημεία με δίκτυο χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου και δύναται να συνδεθεί και τροφοδοτηθεί από την αρμόδια Εταιρία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) της περιοχής.

- Φέρει οικοδομική άδεια ή άλλο αντίστοιχο νομιμοποιητικό έγγραφο.

-Για να χαρακτηριστεί μία πολυκατοικία επιλέξιμη πρέπει τουλάχιστον το 50% των θερμαινόμενων από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) να χρησιμοποιείται ως κατοικία. ∆εν χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου).

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου και την καταβολή της χρηματοδότησης, πρέπει να υποβληθούν το αργότερο έως τις 30 Ιουλίου 2015.

Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που αφορούν: στην προμήθεια και εγκατάσταση καυστήρα, λέβητα, σωληνογραμμής φυσικού αερίου, συστήματος απαγωγής καυσαερίων, υλικών/εξαρτημάτων/αυτοματισμών εγκατάστασης και σύνδεσης, στις σχετικές εργασίες εσωτερικής εγκατάστασης, στη μελέτη και την επίβλεψη. ∆εν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που αφορούν στο δίκτυο διανομής ζεστού νερού και τις τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα, κλπ), καθώς και σε κάθε άλλη παρέμβαση στο χώρο του λεβητοστασίου/εγκατάστασης του συστήματος φυσικού αερίου.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr