ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιος ο ρόλος του Ευγένιου Γιαννακόπουλου και η πρεμούρα του για το… μονοπώλιο

Δημοσίευση 18 Νοεμβρίου 2014, 15:10 / Ανανεώθηκε 18 Νοεμβρίου 2014, 15:10
Ποιος ο ρόλος του Ευγένιου Γιαννακόπουλου και η πρεμούρα του για το… μονοπώλιο
Facebook Twitter Whatsapp

Μια ακόμη προσπάθεια στήριξης της άποψης  περί μονοπωλίου ακόμη και στο διαδικτυακό στοίχημα βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου και Εποπτείας Τυχερών Παιγνίων και τον Πρόεδρο της κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος.

Μια ακόμη προσπάθεια στήριξης της άποψης  περί μονοπωλίου ακόμη και στο διαδικτυακό στοίχημα βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου και Εποπτείας Τυχερών Παιγνίων και τον Πρόεδρο της κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως η Ανεξάρτητη Αρχή ασκεί πιέσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την προώθηση ρύθμισης προκειμένου να σταματήσει η λειτουργία των εταιρειών που έχουν λάβει προσωρινή άδεια με το νόμο 4002/2011.

Και αυτό για να αποκτήσει ένα ακόμη μονοπώλιο η ΟΠΑΠ Α.Ε. των Τσέχων ιδιοκτητών

Βέβαια ο ΟΠΑΠ καλά κάνει και προωθεί τα συμφέροντα του αλλά πως θα εξηγήσει η ελληνική κυβέρνηση στη Γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μονοπωλιακές λογικές που το πιθανότερο είναι να οδηγήσουν σε νέα πρόστιμα και κυρώσεις;     

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως, κατά την Επιτροπή Παιγνίων, η λειτουργία των εταιριών, που διαθέτουν προσωρινή άδεια βάσει νόμου του κράτους (και για την οποία έχουν πληρώσει), πρέπει να κλείσουν διότι δεν μπορούν να ελεγχθούν αν φοροδιαφεύγουν.

Αν αυτό αληθεύει, η Επιτροπή φέρεται να δηλώνει πως δεν μπορεί να υλοποιήσει το έργο για το οποίο συστάθηκε. Και ακολουθεί το ρητό «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι».

Βέβαια αν αυτή είναι η δικαιολογία είναι το λιγότερο αστεία. Αν μη τι άλλο οι εταιρίες καταβάλλουν φόρους στο κράτος που ετησίως αγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ.

Επίσης, επιστρέφουν χρήματα στην αγορά μέσω της διαφήμισης που και αυτή επιχειρεί να σταματήσει η Επιτροπή Παιγνίων μέσα από κανονισμούς που είτε ήδη εφαρμόζει είτε μέσα από κανόνες που αυτή την περίοδο διαμορφώνει.

Αυτό που όμως εκθέτει την Επιτροπή είναι το γεγονός πως η έστω και προσωρινή αδειοδότηση των εταιριών διαδικτυακού στοιχήματος στη χώρα, μείωσε τη φοροδιαφυγή. 

Σταμάτησε δηλαδή να φεύγει χρήμα προς εταιρίες εξωτερικού που φυσικά δεν πλήρωναν φόρους και το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει ετησίως κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν και παράγοντες της αγοράς, η Επιτροπή πρέπει ακριβώς να διαμορφώσει τους κανόνες λειτουργίας και υγιούς ανταγωνισμού. 

Η χώρα μας βρίσκεται στο στόχαστρο ότι παραβιάζει τους κοινοτικούς κανονισμούς με σειρά αποφάσεων που διέπουν την εγχώρια αγορά τυχερών παιχνιδιών.

Ο νυν αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών, νομικός και έγκριτος συνταγματολόγος δήλωνε ως υπουργός Οικονομικών το 2011:

«Το διαδικτυακό στοίχημα θα οργανωθεί με άδειες, οι οποίες θα χορηγηθούν από το Δημόσιο. Ο ισχυρισμός του ΟΠΑΠ ότι έχει αποκλειστικότητα και επί του διαδικτυακού δεν ισχύει. Άλλα του επιχειρήματα ισχύουν και λαμβάνονται υπόψη. Αυτό δεν ισχύει. Συζητήσαμε με τη διοίκηση του ΟΠΑΠ. Θα διεκδικήσει την άδεια του ο ΟΠΑΠ, όπως μπορεί να διεκδικήσει και την άδεια των κρατικών λαχείων ο ΟΠΑΠ, ένα θέλει. Αυτό είναι σαφές. Θα δώσουμε λοιπόν άδειες για το διαδικτυακό…».

Το ζήτημα όμως είναι γιατί η Επιτροπή δείχνει τέτοια εμμονή στο θέμα της κατάργησης των αδειών πιέζοντας  σχετικά το υπουργείο Οικονομικών, όπου η νέα ηγεσία εμφανίζεται να αντιστέκεται όπως και η προηγούμενη.

Τα ερωτήματα που γεννώνται από αυτή την υπόθεση είναι πολλά. Πολλοί ίσως σπεύσουν να πουν πως κάποιοι ενδιαφέρονται για τον τζόγο που είναι σε βάρος των πολιτών.

Όμως αυτή δεν είναι η ουσία. Άλλωστε το διαδικτυακό στοίχημα αν κλείσουν οι εταιρίες θα το προσφέρει μια άλλη εταιρία. Άρα δεν θα σταματήσει.. 

Ενώ παράλληλα θα διογκωθεί ο παράνομος τζόγος με πολλές απώλειες πολύτιμων φορολογικών εσόδων για την κυβέρνηση που αγωνίζεται να τα αυξήσει ώστε να πετύχει πλεονάσματα που θα της επιτρέψουν να δώσει ανάσες στην ελληνική οικονομία.   

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr