ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «βροχή» φόρων μετά τις εκλογές

της Αγγελικής Κιλιντζόγλου - Δημοσίευση 5 Σεπτεμβρίου 2015, 20:47 / Ανανεώθηκε 5 Σεπτεμβρίου 2015, 20:47
Έρχεται «βροχή» φόρων μετά τις εκλογές
Facebook Twitter Whatsapp

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι φορολογούμενοι από την επομένη των εκλογών οπότε και θα κληθούν να πληρώσουν σειρά φόρων.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι φορολογούμενοι από την επομένη των εκλογών οπότε και θα κληθούν να πληρώσουν σειρά φόρων.

Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, στις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα επιβληθούν και θα εφαρμοστούν άμεσα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο ΕΝΦΙΑ, η εισφορά αλληλεγγύης, τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και πρόστιμα σε όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Συγκεκριμένα, μετά τις εκλογές θα αρχίσει η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων στο Taxisnet.

Η εξόφληση του φόρου θα πρέπει να γίνει σε 5 δόσεις, αντί σε 6-7 που έγινε πέρυσι, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερα ποσά. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2015, η δεύτερη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015, η τρίτη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, η τέταρτη μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2016 και η πέμπτη μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016.

-Εκπτωση 50% του φόρου μπορεί να γίνει αν διαπιστωθεί οικονομική αδυναμία πληρωμής της οφειλής για το συγκεκριμένο έτος. Πρέπει όμως να υπάρχουν σωρευτικά και οι εξής προϋποθέσεις:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην ξεπερνά το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα. 

-Εκπτωση 100% μπορεί να γίνει αν υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

  • Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.
  • Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων να είναι από τρία και πάνω ή ο φορολογούμενος ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειας να έχει αναπηρία από 80% και πάνω. 

-Εκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Επίσης άμεσα θα αρχίσει να υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης ακόμα και για όσους έχουν ήδη πληρώσει τους φόρους τους για περυσινά εισοδήματα. Όσοι έχουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ (τεκμαρτό ή πραγματικό) θα κληθούν να πληρώσουν τουλάχιστον 0,6% επιπλέον φόρο από το πρώτο ευρώ, χωρίς αφορολόγητο και χωρίς δόσεις.

Επίσης οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει τον Δεκέμβριο να καταβάλλουν ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016, ενώ τέλος στο εξής θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας στους ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ για διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες. Το πρόστιμο θα βεβαιώνεται από τη φορολογική διοίκηση.