ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τουρίστες δεν πτοούνται από τα capital controls – Σπάει κάθε ρεκόρ η προσέλευση στην Ελλάδα

Δημοσίευση 7 Σεπτεμβρίου 2015, 21:11 / Ανανεώθηκε 7 Σεπτεμβρίου 2015, 21:02
Οι τουρίστες δεν πτοούνται από τα capital controls – Σπάει κάθε ρεκόρ η προσέλευση στην Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Παρά την πολιτική αναταραχή και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, οι τουρίστες δεν φαίνεται να πτοήθηκαν και έδωσαν για ακόμα έναν χρόνο «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα.

Παρά την πολιτική αναταραχή και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, οι τουρίστες δεν φαίνεται να πτοήθηκαν και έδωσαν για ακόμα έναν χρόνο «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα.

Την εξέλιξη αυτή αναδεικνύει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, η οποία αναφέρει πως και φέτος θα υπάρξει ρεκόρ προσέλευσης, καθώς αναμένονται φέτος πάνω από 25 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες.

Η εφημερίδα επικαλείται τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2015, που δείχνουν μια αύξηση κατά 21% του αριθμού των τουριστών και αύξηση κατά 8% των εσόδων από τον τουρισμό, ενώ και τα πρώτα στοιχεία για τον Ιούλιο καταγράφουν αυξήσεις στις αφίξεις.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς, έπειτα από την επιβολή των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, εκφράζονταν φόβοι του κλάδου πως θα υπήρχαν μεγάλες συνέπειες στον τουρισμό, ωστόσο τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι όλα είχαν ελάχιστη ή καθόλου επίδραση στο εξωτερικό, ενώ και το κύμα προσφύγων στο Ανατολικό Αιγαίο, πλήττει μόνο σε τοπικό επίπεδο την ειδυλλιακή εικόνα των νησιών.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι για την ελληνική οικονομία ο τουρισμός έχει εξαιρετική σημασία, καθώς, ενώ η υπόλοιπη οικονομία είχε πληγεί από το κλείσιμο των τραπεζών τον Ιούλιο και τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, ο τουρισμός παραμένει μια αξιόπιστη πηγή εσόδων για τη χώρα και προσφέρει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, με το άμεσο ή έμμεσο όφελος από τον τουρισμό να αντιπροσωπεύει το 17% του συνόλου της ελληνικής οικονομίας, κατά μία ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια.

Στα στατιστικά στοιχεία διαπιστώνονται διακυμάνσεις ως προς τις χώρες προέλευσης των τουριστών, όπου για παράδειγμα, μειώθηκε ο αριθμός των Ρώσων κατά 60%, αντ΄ αυτού όμως υπήρξε αύξηση εκείνων από Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και, προπάντων, από Γερμανία, της οποίας οι πολίτες δεν αποτράπηκαν να επισκεφθούν την Ελλάδα, από τις έντονες ελληνογερμανικές αντιπαραθέσεις ως προς το ελληνικό χρέος και τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Απεναντίας, έπειτα από την περασμένη χρονιά που γινόταν λόγος για «επιστροφή» των Γερμανών τουριστών, φέτος μπορεί να μιλήσει κάποιος για «έκρηξη» του αριθμού τους, καθώς μέσα στο πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο σε σχέση με πέρυσι.

Σε αυτές τις αυξήσεις συνέβαλαν όχι μόνο η ελκυστικότητα της Ελλάδας, αλλά οι σχετικά καλές τιμές, η άψογη ασφάλεια, όπως επίσης οι πόλεμοι και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία, ωστόσο οι Γερμανοί ξοδεύουν ολοένα και λιγότερα χρήματα στην Ελλάδα, κάτι που εξηγεί γιατί η αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό, υστερεί εκείνης της αύξησης του αριθμού των επισκεπτών.

Στη συνέχεια στο δημοσίευμα γίνονται αναφορές στις μεγάλες ελπίδες για την εξέλιξη της κινεζικής τουριστικής αγοράς για την Ελλάδα, στους ελληνικούς κεντρικούς τουριστικούς προορισμούς όπως Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ρόδος, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, ενώ υπογραμμίζεται η άνοδος της Αθήνας, όπου οι αεροπορικές αφίξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 27%, όπως επίσης οι αυξήσεις στις αφίξεις τουριστών με ιδιωτικό αυτοκίνητο σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.