ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Στην εντατική ξανά η ελληνική οικονομία λίγο πριν από τις εκλογές

Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2015, 14:39 / Ανανεώθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2015, 14:49
Reuters: Στην εντατική ξανά η ελληνική οικονομία λίγο πριν από τις εκλογές
Facebook Twitter Whatsapp

Με αποπληθωρισμό, συρρίκνωση της βιομηχανικής βάσης και ένα νέο σκληρό μνημόνιο η ελληνική οικονομία βαδίζει προς μία νέα καθίζηση λίγο πριν από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, τονίζει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.

Με αποπληθωρισμό, συρρίκνωση της βιομηχανικής βάσης και ένα νέο σκληρό μνημόνιο η ελληνική οικονομία βαδίζει προς μία νέα καθίζηση λίγο πριν από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, τονίζει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που επικαλείται το πρακτορείο, η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση λίγο μικρότερη του 2% το 2015.

«Η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση λίγο μικρότερη του 2% το 2015», δηλώνει στο Reuters, ο οικονομολόγος του ΙΟΒΕ, Άγγελος Τσακανίκας, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Δεν υπάρχει καμία δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται», προσθέτει, κάνοντας πρόβλεψη για αύξηση της ανεργίας που θα φτάσει στο 28%.

Αναμένει ότι μετά από μια μικρή ανάκαμψη κατά το γ' τρίμηνο, η οικονομία θα συρρικνωθεί εκ νέου κατά το δ' τρίμηνο, ενώ ευρύτερη υποχώρηση προβλέπεται για το 2016.

Παράλληλα, σε άλλη του αναφορά, το πρακτορείο τονίζει ότι η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα, αυξάνει την προσδοκία για επιστροφή της ομαλότητας στην αγορά, ειδικά μετά το οδυνηρό φλερτ της Ελλάδας με την έξοδο από το ευρώ, όμως για πολλούς ξένους επενδυτές υπάρχει βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης.

Σχετικά με την εικόνα που εμφανίζουν τα ελληνικά ομόλογα αναφέρεται ότι 10ετές ομόλογο έχει φτάσει στο 8,54%. Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή, αν σκεφτεί κανείς τι συνέβαινε πριν από δύο μήνες. «Τότε που είχε προκληθεί κύμα από τη μικροπολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των δανειστών, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ομόλογο να φτάσει στο 19% κατά τον περασμένο Ιούλιο», αναφέρεται.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η προοπτική ενός συνασπισμού κομμάτων ή της επιστροφής της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία θα μπορούσε να προσδώσει νέα ώθηση στα ομόλογα, αντίθετα οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι για την πολιτική αβεβαιότητα και τις πιθανότητες μιας πτώχευσης.

Έχουν λίγη πίστη στην πιθανότητα ότι ακόμη και μια κυβέρνηση υπό τη ΝΔ θα έχει την στήριξη να περάσει τα σκληρά μέτρα που θέλουν οι δανειστές, τονίζεται..

To Reuters τονίζει ότι κατά την προεκλογική εκστρατεία και την αντιπαράθεση των κομμάτων, η οικονομία χρησιμοποιείται ως καθαρά πολιτικό όπλο, ακόμη κι αν έχει επιστρέψει σε υφεσιακό καθεστώς.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι οι επικείμενες εκλογές έχουν «παγώσει» τις όποιες προοπτικές για ξένες επενδύσεις.

Τέλος, αναλυτές εκτιμούν ότι ανάλογα με την εικόνα που θα παρουσιάσει η Ελλάδα μετά τις εκλογές και ιδιαίτερα της στάσης που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε μετέχοντας σε κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, δεν αποκλείεται ακόμη και να δούμε τη Γαλλία να αρχίσει να υιοθετεί τις γερμανικές θέσεις απέναντι στη χώρα μας.