ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «τσεκούρι» στις συντάξεις - Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2015, 10:30 / Ανανεώθηκε 30 Σεπτεμβρίου 2015, 15:26
Έρχεται «τσεκούρι» στις συντάξεις - Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας
Facebook Twitter Whatsapp

Περικοπές στις συντάξεις που θα προκαλέσουν εκ νέου πονοκέφαλο στους πολίτες αναμένεται να βάλει άμεσα σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας, υλοποιώντας με τον τρόπο αυτό τα προαπαιτούμενα των δανειστών, ενώ την ίδια στιγμή διαψεύδει όσα δημοσιεύματα μιλούν για μειώσεις 11% στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Περικοπές στις συντάξεις που θα προκαλέσουν εκ νέου πονοκέφαλο στους πολίτες αναμένεται να βάλει άμεσα σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας, υλοποιώντας με τον τρόπο αυτό τα προαπαιτούμενα των δανειστών, ενώ την ίδια στιγμή διαψεύδει όσα δημοσιεύματα μιλούν για μειώσεις 11% στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ. 

Στην ουσία, όμως, δεν... τις αρνείται, αφού προσθέτει ότι οι προτάσεις της επιτροπής για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν έχουν ακόμα παραδοθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν μειώσεις 11% στις συντάξεις άνω των 1000 Ευρώ δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα ή τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης .

Οι προτάσεις της Επιτροπής για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, οπότε, προφανώς, δεν έχει καταστεί δυνατή η ποσοτικοποίηση των συνεπειών εφαρμογής τους και, ακόμη προφανέστερα, καμιά σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εργασίας  δεν πρόκειται να εφαρμόσει οριζόντιες μειώσεις επί των συντάξεων, όπως στο παρελθόν.  Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, με ομοιόμορφους κανόνες για όλους, που θα εξασφαλίζει την κοινωνική αναδιανομή υπέρ των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων.

Η κυβέρνηση θα το κάνει πράξη. 

Η νέα διαδικασία περικοπών έρχεται πάλι στο προσκήνιο με στόχο την εξοικονόμηση 450 εκατ. ευρώ φέτος και 1,8 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζει το τρίτο μνημόνιο. 

Όπως τόνισε χθες σε συνεντευξή του στον Real ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ''είναι εγγύηση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει μείωση στις κατώτατες και μεσαίες συντάξεις, ενώ ακόμα από τις επιτροπές του υπουργείου μελετώνται οι τρόποι που μπορεί να γίνει αυτό.

Ο κ. Κατρούγκαλος όρισε ότι ως μεγάλες συντάξεις θεωρούνται άνω των 1000 ευρώ και αυτό θα έρθει ως ισοδύναμο προκειμένου να μην επιβληθεί ''τσεκούρι'' στην πλειοφηφία των πιο μικρών συντάξεων που είναι κατώ των 1000 ευρώ. 

Σύμφωνα με τους όρους του νέου μνημονίου, ορίζονται ότι οι δαπάνες για το συνταξιοδοτικό θα πρέπει να μειωθούν την επόμενη διετία κατά 2,25 δισ. ευρώ έτσι αναπόφευκτα οι μειώσεις που δρομολογούνται ''στοχοποιούν'' συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. 

Αποκάλυψε, δε, χθες στο newpost ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα λάβει χώρα και σχετική συνέντευξη τύπου για το θέμα των συντάξεων, στην οποία θα αποσαφηνιστούν τα επόμενα βήματα για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, αλλά και το πότε και πώς θα μειωθούν οι συντάξεις.

Ποια σενάρια επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας

  • Να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ ονομαστικής και καταβαλλόμενης σύνταξης αλλά και να καθοριστεί η νέα σύνταξη με τα ποσά που παίρνουν πλέον οι συνταξιούχοι μετά τις περικοπές που προηγήθηκαν τα 4 τελευταία χρόνια. Έτσι οι μειώσεις δεν θα επιβληθούν στα ''ονομαστικά'' ποσά σύνταξης, αυτά δηλαδή που δεν ανταποκρίνονται πλέον στην πραγματικότητα, αλλά στο ποσό που έχει διαμορφωθεί μετά τις συνεχείς μειώσεις.
  •  Το άλλο σενάριο είναι να διατηρηθούν τα ονομαστικά ποσά επί των οποίων υπολογίζονται οι μειώσεις του Μνημονίου και οι νέες περικοπές να γίνουν σε συνέχεια όσων έχουν προηγηθεί μέχρι τώρα. 

Αυτή η πιθανότητα θα προκαλέσει... πονοκέφαλο στα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, καθώς στις τέσσερις κλίμακες των περικοπών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα θα προστεθεί άλλη μια και μάλιστα θα πρέπει αυτή η νέα μείωση να γίνει σε υψηλές συντάξεις που εκ των υστέρων μπορεί να οδηγήσει σε επανυπολογισμό των προηγούμενων μειώσεων.