ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτιώθηκε η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2015, 15:02 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2015, 15:17
Βελτιώθηκε η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Άνοδο κατέγραψε ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.    

Άνοδο κατέγραψε ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.    

Συγκεκριμένα βελτιώθηκε στις 83,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 75,2 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα. «Αυτό δείχνει ότι αυξάνεται η εμπιστοσύνη για την Ελλάδα, μολονότι παραμένει μακριά από το επίπεδο του Μαΐου (92,7 μονάδες)», σχολίασε ο αναλυτής Μπερτ Κόλιν από την ING στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο δείκτης για την Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στις 105,6 μονάδες από 104,1 μονάδες τον Αύγουστο, καθώς βελτιώθηκε το κλίμα στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν που μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Οι οικονομολόγοι, που είχαν ρωτηθεί από το α,ερ, προέβλεπαν κατά μέσο όρο μία μείωση του δείκτη στις 104,1 μονάδες από τις 104,2 μονάδες που ήταν η αρχική εκτίμησή του για τον Αύγουστο.

Με το οικονομικό κλίμα να βελτιώνεται από τη Γερμανία έως την Ιταλία, τα στοιχεία αυτά προστίθενται στις ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης μπορεί να αντέξει μία οικονομική επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές, όπως της Κίνας. Ένας άλλος δείκτης (της εταιρείας Markit) για τη δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών της Ευρωζώνης υποδηλώνει αύξηση κατά 0,4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο (σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο). «Φαίνεται πιθανό ότι οι πολύ χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η ανταγωνιστική ισοτιμία του ευρώ και η ελληνική κατάσταση στηρίζουν το επιχειρηματικό κλίμα σε όλη την Ευρωζώνη», δήλωσε οικονομολόγος της HIS στην Wall Street Journal.

Παρά ταύτα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί την προοπτική περισσότερων μέτρων στήριξης της οικονομίας. Έπειτα από έξι μήνες υλοποίησης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναθεώρησαν στις αρχές του μήνα προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό έως το 2017.
 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr