ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς παραγραφή 12.500 φορολογικές υποθέσεις- Στον «αέρα» η μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ

του Μάριου Χριστοδούλου - Δημοσίευση 30 Σεπτεμβρίου 2015, 10:20 / Ανανεώθηκε 6 Οκτωβρίου 2015, 14:16
Προς παραγραφή 12.500 φορολογικές υποθέσεις- Στον «αέρα» η μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ
Facebook Twitter Whatsapp

«Πάγο» στο σχέδιο της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων από το ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ( ΓΓΔΕ) εξετάζει να βάλει προσωρινά η κυβέρνηση από την στιγμή που το θέμα των 37.500 φορολογικών υποθέσεων βρίσκεται ακόμη στον «αέρα».

 

«Πάγο» στο σχέδιο της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων από το ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ( ΓΓΔΕ) εξετάζει να βάλει προσωρινά η κυβέρνηση από την στιγμή που το θέμα των 37.500 φορολογικών υποθέσεων βρίσκεται ακόμη στον «αέρα».

Πρόκειται για υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος οι οποίες ενώ κανονικά θα έπρεπε να περάσουν όλες στο «χαρτοφυλάκιο» της ΓΓΔΕ τελικά το πράσινο φως θα ανάψει μόλις για 3.500 από αυτές, ενώ στο απυρόβλητο θα μείνουν 12.500 που παραγράφονται στο τέλος του έτους.   

Αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή που οι διαδικασίες για τη λειτουργία του νέου ΣΔΟΕ υπό την Αικατερίνη Σαββαΐδου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ενώ έχουν ολοκληρωθεί και οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υπαλλήλους που θέλουν να παραμείνουν στο νέο ΣΔΟΕ ή να μετακινηθούν στην ΓΓΔΕ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα έθεσαν χθες εκπρόσωποι των Εφοριακών στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Αυτό που ειπώθηκε στην συνάντηση είναι να επανεξεταστεί το μέτρο που περιλαμβάνεται στον κατάλογο του Μνημονίου με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου. Και αυτό προκειμένου να ωριμάσουν τα αποτελέσματα των ελέγχων για κάποιες από αυτές τις υποθέσεις και να μη μείνουν απλώς «πληροφοριακά δελτία». Κάτι τέτοιο προϋποθέτει βέβαια τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών και ιδιαίτερα του ΔΝΤ που διαθέτει μεγάλη ευαισθησία σε τέτοια είδους ζητήματα… 

Το μέτρο αυτό θα έπρεπε να εφαρμοστεί πλήρως έως τέλος Οκτωβρίου και προεκλογικά είχε προχωρήσει η συγκέντρωση αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υπαλλήλους αν θέλουν να παραμείνουν στο νέο ΣΔΟΕ ή να μετακινηθούν στην ΓΓΔΕ. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη δεδομένη χρονική στιγμή το ΣΔΟΕ μοιάζει με ένα «καζάνι που βράζει», καθώς 421 υπάλληλοι του ΣΔΟΕ είναι επιφορτισμένοι με 37.500 υποθέσεις εκ των οποίων οι 12.500 παραγράφονται στο τέλος του έτους. Εφόσον συμβεί αυτό τότε όλα τα βήματα του ελέγχου που έχουν γίνει μέχρι τώρα ακυρώνονται και οι ενέργειες ελέγχου από την πλευρά των «ράμπο» πάνε στράφι. 

Το ίδιο θα συμβεί αν από τους χιλιάδες αυτούς φακέλους με τις εκθέσεις ελέγχου η Αικατερίνη Σαββαΐδου κρατήσει μόνο 3.500 και οι υπόλοιποι μείνουν ως απλά «πληροφοριακά δελτία». Αυτό σημαίνει ότι για να βγει στην επιφάνεια μία τέτοια υπόθεση θα πρέπει να προηγηθεί εισαγγελική παραγγελία. 

Στο θέμα των πληροφοριακών δελτίων έχουν γίνει πολλά «μπρος - πίσω». Ενώ επί ηγεσίας Χάρη Θεοχάρη, στη ΓΓΔΕ είχε περάσει σχετική διάταξη στη Βουλή που καθιστούσε απλά δελτία πληροφοριών τις εκθέσεις ελέγχου που είχαν εκδοθεί μέχρι τις 31/12/2013 και δεν είχαν επιβληθεί καταλογιστικές πράξεις στη συνέχεια αυτή ακυρώθηκε. Νέα διάταξη στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις έδινε στο ΣΔΟΕ την παλιά του αίγλη, καθώς ανακτούσε σημαντικές αρμοδιότητες που είχαν αφαιρεθεί από το ελεγκτικό Σώμα. 

Αυτή δεν κράτησε πολύ, καθώς το τρίτο Μνημόνιο επανέφερε το αρχικό καθεστώς προκαλώντας ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ Παναγιώτη Δάνη με την επικεφαλής της ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου. Ο τελευταίος είχε αντιδράσει σθεναρά στη μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων, ενώ στη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών είχε αναγκαστεί να παρέμβει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. 

Εφόσον το μέτρο της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ δεν αναβληθεί για το 2016 τότε είναι πολύ πιθανό σύμφωνα με τον τελευταίο σχεδιασμό ένας αριθμός υποθέσεων 6.000 με 7.000 να πάνε στο Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ). Στο «ελληνικό IRS» θα μετακομίσουν και οι υπάλληλοι που έχουν επιφορτιστεί με αυτές. 

Εξετάζεται επίσης, να δοθεί παράταση ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της παραγραφής των 12.500 στο τέλος του έτους, και να μη πέσουν στα μαλακά τα φυσικά πρόσωπα που βαρύνονται με σοβαρά φορολογικά αδικήματα. 

Επίσης, στην ΓΓΔΕ να πάνε παραπάνω από 4.000 υποθέσεις ενώ ο προληπτικός έλεγχος να μείνει στο «μικρό ΣΔΟΕ», δηλαδή στην Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων. Το νέο ΣΔΟΕ να ασχολείται μόνο με τον έλεγχο που αφορά επιδοτήσεις, όπλα, ναρκωτικά και πιθανόν καύσιμα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr