ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Επιστρέφει στην ανάπτυξη η ευρωζώνη

Δημοσίευση 2 Οκτωβρίου 2015, 09:36 / Ανανεώθηκε 2 Οκτωβρίου 2015, 13:35
Ντράγκι: Επιστρέφει στην ανάπτυξη η ευρωζώνη
Facebook Twitter Whatsapp

Για επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής ΤράπεζαςΜάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στα Global Citizen Awards στη Νέα Υόρκη.

Για επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στα Global Citizen Awards στη Νέα Υόρκη.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η Ευρωζώνη έχει επιστρέψει σε μια «βιώσιμη ανάπτυξη», με τη στήριξη της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής ήταν «καλά νέα για όλους, παντού», ανέφερε ο Ντράγκι.

Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, ο κεντρικός τραπεζίτης έδωσε έμφαση στην ανάγκη περαιτέρω ενοποίησης της Ευρωζώνης. «Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι κοινωνίες μας δεν είναι αρκετά ομογενείς για να μπορούν να λειτουργούν ως ένωση. 'Αλλοι, όμως, θα υποστήριζαν ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω ολοκλήρωση για να αντλήσουμε όλες τις οικονομίες κλίμακας και εύρους που φέρνει η ένωσή μας», ανέφερε, προσθέτοντας: «Ανήκω σταθερά στο δεύτερο στρατόπεδο. Και είμαι σταθερά μεταξύ όλων όσοι πιστεύουν ότι μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα το συμφέρον των πολιτών κάθε χώρας, καθιστώντας ‘πιο τέλεια' την ένωσή μας».

Η μοίρα της Ευρώπης έχει άμεση σημασία όχι μόνο για τους πολίτες της, αλλά και για τον κόσμο γενικότερα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και η νομισματική ένωσή της είναι περιφερειακά σχέδια με παγκόσμιες συνέπειες, δήλωσε ο Ντράγκι. «Αυτό οφείλεται πρωτίστως στο μέγεθος της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία. Αν και η Ευρωζώνη δεν συνέβαλε ουσιαστικά στην παγκόσμια ανάπτυξη τα τελευταία επτά ή οκτώ χρόνια, έχει ωστόσο το 17% του παγκόσμιου ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) και το 16% του παγκόσμιου εμπορίου», σημείωσε, προσθέτοντας: «Κατά την άποψή μου, ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμη λόγος που η Ευρωζώνη έχει κρίσιμη σημασία για την παγκόσμια οικονομία. Αυτός προκύπτει από το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι με διαφορά το πιο προωθημένο πείραμα στη διαχείριση θεμάτων που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα, μέσα από έναν συνδυασμό διεθνών και υπερεθνικών ρυθμίσεων».

Η παγκόσμια φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σημείωσε ο Ντράγκι, δείχνει πόσο σωστή ήταν στη βάση της η απόφαση των ιδρυτών της ΕΕ πριν από 65 χρόνια. «Σκεφθείτε τους μετανάστες που αναζητούν καταφύγιο στις χώρες μας, την απειλή της τρομοκρατίας, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την πρόσφατη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση. Αυτά τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο την Ευρώπη. Είναι παγκόσμια», τόνισε. «Η εμπειρία που έχουμε, ο πειραματισμός με την υπερεθνικότητα, οι αποτυχίες και οι επιτυχίες, όλα αυτά παρέχουν ανεκτίμητες πληροφορίες σε αυτούς που μετέχουν στη διαχείριση παγκόσμιων θεμάτων».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr