ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα Μεσοπρόθεσμο γεμάτο από νέους φόρους και περικοπές στις συντάξεις

του Μάριου Χριστοδούλου - Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2015, 07:14 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2015, 11:07
Ένα Μεσοπρόθεσμο γεμάτο από νέους φόρους και περικοπές στις συντάξεις
Facebook Twitter Whatsapp

Σε νέο «τούνελ» λιτότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια βάζει τη χώρα το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) που έχει ξεκινήσει να καταρτίζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα.

Σε νέο «τούνελ» λιτότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια βάζει τη χώρα το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) που έχει ξεκινήσει να καταρτίζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με το βασικό σχέδιο του Μεσοπρόθεσμου τα μνημονιακά μέτρα της περιόδου 2016-2019 φθάνουν συνολικά τα 8,1 δισ. ευρώ. Μόνο για το 2017 τα πρόσθετα βάρη για τα νοικοκυριά ανέρχονται σε 1,305 δισ. ευρώ ή στο 0,75% του ΑΕΠ ενώ άλλα 0,435 εκατ. ευρώ θα έρθουν με τον προϋπολογισμό του 2018. 

Αν σε αυτό το «πακέτο» προστεθούν και τα 6,4 δισ. ευρώ που έχουν ξεκινήσει από φέτος και θα συνεχιστούν το 2016 τότε το ύψος της νέας προσαρμογής που θα επωμισθούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φορολογούμενοι θα φθάσει τα 8,15 δισ. ευρώ. Ο «λογαριασμός» μπορεί να αυξηθεί από η στιγμή που μέσα στο Μεσοπρόθεσμο υπάρχει ο «αστερίσκος» για την άμεση διόρθωση των δημοσιονομικών αστοχιών. 

Αυτό σημαίνει ότι αν τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται των μηνιαίων στόχων δημιουργώντας έτσι νέα εισπρακτικά «κενά»  τότε η αναδιάρθρωση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ θα είναι άμεση έτσι ώστε να μην απειληθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Από την άλλη, σε εφαρμογή μπαίνει με το νέο Μεσοπρόθεσμο και ο «αυτόματος κόφτης» στις συντάξεις στις περιπτώσεις που η δαπάνη του κάθε ασφαλιστικού φορέα ξεφεύγει από τα προβλεπόμενα όρια χρηματοδότησης του προϋπολογισμού. Σε «βαριές» περιπτώσεις, θα μπαίνει Επόπτης των δανειστών σε αυτούς τους οργανισμούς. Για τους φορείς της Γενικής κυβέρνησης ο συγκεκριμένος «κανόνας» έχει μπει ήδη σε ισχύ.
Κατόπιν τούτων μπροστά είναι οι μεγάλες «καταιγίδες» με τα μέτρα του Μνημονίου που δεν έχουν τελειωμό μετά και τις τελευταίες αιχμές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το Ταμείο στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκεί στους Ευρωπαίους για δραστική μείωση του ελληνικού χρέους, αμφισβητεί τις προβλέψεις τους για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών. 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου θα οδηγήσουν σε πρωτογενή πλεονάσματα που θα φθάσουν σωρευτικά την τετραετία 2015-2018 το 3,3% του ΑΕΠ, ενώ οι Ευρωπαίοι ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 5,5%. Η διαφορά των 2,2 ποσοστιαίων μονάδων αντιστοιχεί σε χρηματοδοτική «τρύπα» 3,9 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς και προοιωνίζεται πρόσθετα μέτρα. 

Τον δρόμο για το νέο Μεσοπρόθεσμο (2016-2019) άνοιξαν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που έπιασαν από χθες δουλειά στην Αθήνα. Τα «γκρουπ» των ξένων ανέλαβαν επίσης να προετοιμάσουν το έδαφος για την πρώτη αξιολόγηση ενώ θα εξετάσουν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση των εκκρεμών 2+1 δισ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr