ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθάκης: Μνημόνιο, αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση και χρέος οι σταθμοί της οικονομίας

Δημοσίευση 15 Οκτωβρίου 2015, 12:12 / Ανανεώθηκε 15 Οκτωβρίου 2015, 12:12
Σταθάκης: Μνημόνιο, αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση και χρέος οι σταθμοί της οικονομίας
Facebook Twitter Whatsapp

Για νέα εργαλεία χρηματοδότησης εκτός του κλασικού τραπεζικού δανεισμού έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. 

Για νέα εργαλεία χρηματοδότησης εκτός του κλασικού τραπεζικού δανεισμού έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. 

Από το βήμα του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Συμβούλων Μάνατζμεντ (FEACO), που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας, διαμορφώνει τους όρους και προϋποθέσεις για να υπάρξει μια βιώσιμη και στέρεη οικονομία σε μακροοικονομικό επίπεδο "και αν γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τα βαθιά τραύματα που άφησε απάνω μας η κρίση των προηγούμενων πέντε ετών".

Τα κομβικά σημεία της οικονομίας, συνέχισε ο υπουργός, είναι: η εφαρμογή των συμφωνηθέντων και η πρώτη αξιολόγηση το Νοέμβριο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -ένα θέμα που συνδυάζεται με τη βιώσιμη και δίκαιη διαχείριση των κόκκινων δανείων - η ελάφρυνση του χρέους μετά το 2022 και οι συνδυασμένες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα και αφορούν τις συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης και τέλος ένα κύμα μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση για να πετύχουμε ένα κράτος με προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης συνεχίζεται η διαδικασία απλοποίησης της λειτουργίας των επιχειρήσεων και της ομαλής λειτουργίας των αγορών. "Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν όλο το πλέγμα συναλλαγών με το δημόσιο, συνέχισε ο υπουργός, και αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να υπάρχει ένα σαφές περιβάλλον με έμφαση στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά δεδομένα και το φορολογικό σύστημα το οποίο θα αποτελέσει μια μεγάλη τομή με τη φορολογική μεταρρύθμιση που ετοιμάζεται".

Ο υπουργός συνέχισε το χαιρετισμό του για τη σημασία της απασχόλησης στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο με βάση την αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει η χώρα.
"Χρειάζεται να στραφούμε στην εξωστρέφεια με ένταση, να στηριχθούμε στην καινοτομία και να γίνει μία μεγάλη μεταστροφή στα θέματα της χρηματοδότησης.. Το νέο ΕΣΠΑ είναι δομημένο και επικεντρώνεται στη νεανική επιχειρηματικότητα, την καινοτόμο και μικρομεσαία επιχείρηση και εκεί στρέφεται το 1/3 των πόρων" σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr