ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Hπιότερη των αρχικών προβλέψεων η ύφεση το 2015

Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2015, 14:59 / Ανανεώθηκε 21 Οκτωβρίου 2015, 14:33
Eurobank: Hπιότερη των αρχικών προβλέψεων η ύφεση το 2015
Facebook Twitter Whatsapp

Έκθεση της Eurobank που εκτιμά ότι η ύφεση για το σύνολο του έτους 2015 στην χώρα μας μπορεί να αποδειχτεί σημαντικά ηπιότερη των αρχικών προβλέψεων δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Έκθεση της Εurobank που εκτιμά ότι η ύφεση για το σύνολο του έτους 2015 στην χώρα μας μπορεί να αποδειχτεί σημαντικά ηπιότερη των αρχικών προβλέψεων δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, για το τρίτο τρίμηνο του 2015 η ανάλυση προβλέπει μέση προκαταρτική εκτίμηση ετήσιας μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους -2% έναντι +1.6% το δεύτερο τρίμηνο 2015.

Για ολόκληρο το έτος η Eurobank προβαίνει σε πρόβλεψη ετήσιας μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ -1% έναντι προγενέστερης εκτίμησής της -2% και επίσημης πρόβλεψης για συρρίκνωση -2,3%.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι εκτιμήσεις που παρουσιάζονται πρέπει να θεωρηθούν αυστηρά προκαταρτικές και, δυνητικά, υποκείμενες σε σημαντικές αναθεωρήσεις καθώς σημαντικός αριθμός μακροοικονομικών στοιχείων που αντιστοιχούν στο τρίτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες εβδομάδες, και η τρέχουσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν οι αναλυτές, εκτιμάται ότι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της χώρας για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, οι υφιστάμενοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και τα νέα μέτρα λιτότητας αποτελούν (και θα συνεχίσουν να αποτελούν για κάποιο διάστημα) τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για την επιδείνωση του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος.

Κατά συνέπεια, η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η ταχεία εμπέδωση συνθηκών σταθερότητας στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση του συμφωνηθέντος πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας με ευρωπαϊκά κεφάλαια (περίπου 35 δισ. ευρώ έως το 2020) θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικούς μοχλούς ανάσχεσης του νέου υφεσιακού φαινομένου, εκτιμά η μελέτη.

Συγγραφείς της έκθεσης είναι ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου Eurobank και ο κ. Δημήτρης Θωμάκος, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου & Επιστημονικός Σύμβουλος Διεύθυνσης Διεθνών Επενδυτικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Eurobank.

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr