ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων - Που αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ

Δημοσίευση 17 Ιανουαρίου 2016, 16:40 / Ανανεώθηκε 17 Ιανουαρίου 2016, 20:17
Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων - Που αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Τριάντα δύο διαφορετικά κλιμάκια και μειώσεις σχεδόν στο σύνολο των τιμών ζώνης σε όλη την Ελλάδα από 5% έως 21% περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η συγκεκριμένη απόφαση πρόκειται να δοθεί τις επόμενες ημέρες στην δημοσιότητα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τριάντα δύο διαφορετικά κλιμάκια και μειώσεις σχεδόν στο σύνολο των τιμών ζώνης σε όλη την Ελλάδα από 5% έως 21% περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η συγκεκριμένη απόφαση πρόκειται να δοθεί τις επόμενες ημέρες στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι νέες τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2015 και βεβαίως βάσει αυτών θα υπολογιστεί και ο ΕΝΦΙΑ του 2016. Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν αλλάζει, καθώς υπολογίζεται με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015. Η τελευταία φορά που άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων, ήταν τον Μάρτιο του 2007.

Ωστόσο, όπως σημειώνει δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να εξασφαλίσει για το 2016 έσοδα της τάξης των 2,65 δισ. ευρώ (όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός)  θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθούν οι συντελεστές ΕΝΦΙΑ σε αρκετές περιπτώσεις.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις θα δουν όσοι έχουν ακίνητα σε τιμές ζώνης από 1.000 έως 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Οι ζώνες, όπως έχουν διαμορφωθεί με προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις, παραμένουν ίδιες. Αυτό που αλλάζει είναι η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ακινήτου ανάλογα με την περιοχή.

Πάντως το ΥΠΟΙΚ για πρώτη φορά προχωρεί σε οριζόντιες μειώσεις αντικειμενικών αξιών χωρίς να εξετάζει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, όπως γινόταν σε προηγούμενες αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών.

Αυτό συνέβη λόγω του ότι έπρεπε πολ'ύ σύντομα να ετοιμαστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων ώστε να εφαρμοστεί -και μάλιστα αναδρομικά- η απόφαση του ΣτΕ.

Οι νέες τιμές ζώνης, ωστόσο, πρόκειται να επηρεάσουν πάρα πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος, που βασίζεται και αυτός στις τιμές ζώνης της Εφορίας.

Τα επιδόματα που χάνονται

Τα επιδόματα που "χάνουν" χιλιάδες πολίτες λόγω αντικειμενικών αξιών, είναι μεταξύ άλλων τα εξής: Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, επιδότηση ενοικίου, κάρτα σίτισης, δωρεάν ρεύμα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οικογενειακό επίδομα, φοιτητικό επίδομα, απαλλαγή 50% από ΕΝΦΙΑ.

λόγω αντικειμενικών είναι ο ΕΝΦΙΑ για κάθε ακίνητο και συμπληρωματικός φόρος, το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ' επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα, τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ μέσω λογαριασμών ΔΕΗ), οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών ακινήτων, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων, εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης και το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποιούμενης κατοικίας.

Λόγω του ότι οι νέες τιμές ζώνης έχουν αναδρομική ισχύ, θα υπάρξει πρόβλεψη να επανυπολογιστούν οι φόροι μεταβίβασης, γονικών παροχών ή κληρονομιών, καθώς και τα δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω της ΔΕΗ.

Επίσης θα πρέπει κανονικά να επαναπροσδιοριστεί και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, καθώς ένα από τα κριτήρια είναι η αντικειμενική αξία των ακινήτων δικαιούχων (100.000 ευρώ για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με ή χωρίς παιδιά).

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr