ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα: Ένα στα δύο νοικοκυριά συντηρείται από τις συντάξεις

Δημοσίευση 17 Ιανουαρίου 2016, 16:11 / Ανανεώθηκε 17 Ιανουαρίου 2016, 16:11
Έρευνα: Ένα στα δύο νοικοκυριά συντηρείται από τις συντάξεις
Facebook Twitter Whatsapp

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία τα νοικοκυριά που συντηρούνται κυρίως από συντάξεις είναι περίπου 15% περισσότερα από εκείνα που συντηρούνται από τους μισθούς.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία τα νοικοκυριά που συντηρούνται κυρίως από συντάξεις είναι περίπου 15% περισσότερα από εκείνα που συντηρούνται από τους μισθούς.

Το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ διεξάγει από το 2012 έρευνες εισοδήματος σε ετήσια βάση, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 νοικοκυριών. Ενα από τα σημαντικότερα ευρήματα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το «Βήμα», είναι η τάση που άρχισε να διαμορφώνεται το 2012 και παγιώνεται σήμερα σε ποσοστά άνω του 50%, σχετικά με τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζουν οι συντάξεις ως μέσο ενίσχυσης του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Το γενικότερο συμπέρασμα, είναι ότι οι συντάξεις αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος σε για το 52% των νοικοκυριών. Πιο συγκεκριμένα, οι μισθοί ως κύρια πηγή εισοδήματος των νοικοκυριών από το 2012 έως το 2015- αφού «βούτηξαν» το 2014 στο 32,1%- παρουσιάζουν μικρή μείωση, μόλις 0,3%, ενώ αντιθέτως το ποσοστό των συντάξεων ως κύριας πηγής εισοδήματος από 42,3% του 2012 έφτασε πέρυσι στο 51,8%. Αντίστροφη πορεία ακολουθούν τα επιχειρηματικά κέρδη, καθώς από το 12,6% των νοικοκυριών που τα είχε ως κύρια πηγή εισοδήματος το 2012, το ποσοστό μειώθηκε στο 6,1%.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr