ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράθυρο δημοσιονομικής χαλάρωσης λόγω προσφυγικού από το ΔΝΤ

Δημοσίευση 20 Ιανουαρίου 2016, 15:18 / Ανανεώθηκε 20 Ιανουαρίου 2016, 19:11
Παράθυρο δημοσιονομικής χαλάρωσης λόγω προσφυγικού από το ΔΝΤ
Facebook Twitter Whatsapp

Παράθυρο δημοσιονομικής χαλάρωσης σε χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος από την υποδοχή προσφύγων αφήνει οικονομική μελέτη του ΔΝΤ, για τις οικονομικές επιπτώσεις του προσφυγικού σε ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παράθυρο δημοσιονομικής χαλάρωσης σε χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος από την υποδοχή προσφύγων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αφήνει οικονομική μελέτη του ΔΝΤ, για τις οικονομικές επιπτώσεις του προσφυγικού σε ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης οι δημοσιονομικές δαπάνες για την υποδοχή και φροντίδα των αιτούντων άσυλο μπορεί να είναι αρκετά μεγάλες για κάποιες χώρες.

Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα για την οποία εκτιμάται ότι η επιπλέον δαπάνη ανήλθε στο 0,17% του ΑΕΠ για το 2015, που μεταφράζεται σε 300 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2016 δεν έχει πρόβλεψη.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση είχε η Σουηδία με δαπάνες που αντιστοιχούν στο 0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και αναμένεται να φτάσουν στο 1% για το 2016. Ακολουθεί η Δανία με επιπλέον δαπάνες που αντιστοιχούν στο 0,47’5 του ΑΕΠ για το 2016 και το 0,57% για το 2016 όπως προβλέπει το Ταμείο.

Την ίδια ώρα επιβάρυνση 0,16% για το 2015 είχε η Αυστρία ενώ για το 2016 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 0,31% του ΑΕΠ.  Η Γερμανία για το 2015 επιβαρύνθηκε με 0,2% το 2015 και το 2016 εκτιμάται ότι αυτό θα ανέλθει στο 0,35% του ΑΕΠ.

Αυτές οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα αβέβαιες, τονίζει η έκθεση, κυρίως επειδή δεν υπάρχει σταθερότητα στον αριθμό των αιτούντων άσυλο.

Όπως τονίζει τα δημοσιονομικά κόστη που σχετίζονται με τους πρόσφυγες βαραίνουν και χώρες οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Αν και το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει μια ευελιξία που θα πρέπει να επιτρέπει στις χώρες να ανταποκρίνονται στην αύξηση των προσφύγων.

Σύμφωνα με το προληπτικό σκέλος οι χώρες μπορούν να παρεκκλίνουν από την τροχιά προσαρμογής προς ένα μεσοπρόθεσμο στόχο σε περίπτωση ασυνήθιστου εξωγενούς παράγοντα που δεν υπόκειται στον έλεγχο του κράτους – μέλους, και έχει σημαντική επίπτωση στη δημοσιονομική κατάσταση της κυβέρνησης.

Έτσι, συμπληρώνει η έκθεση, σύμφωνα με το διαρθρωτικό σκέλος η δαπάνη για τους πρόσφυγες μπορεί να ληφθεί υπόψιν ως «σχετικός παράγοντας».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr