ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η Τρόικα...

του Κωνσταντίνου Δαυλού - Δημοσίευση 26 Ιανουαρίου 2016, 11:36 / Ανανεώθηκε 26 Ιανουαρίου 2016, 11:40
Έρχεται η Τρόικα...
Facebook Twitter Whatsapp

Ο τίτλος θα μπορούσε να γίνει και σύνθημα. Η Τρόικα όπως μάθαμε από τον Γιώργο Κατρούγκαλο όταν έβγαινε χθες από το Μαξίμου, θα έρθει στην Ελλάδα την Τετάρτη και άρα (αν δεν είναι αφάνταστα ασυγκράτητοι για να ξεκινήσουν αυθημερόν) τα πρώτα ραντεβού με την ελληνική κυβέρνηση θα γίνουν την Πέμπτη. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο τίτλος θα μπορούσε να γίνει και σύνθημα. Η Τρόικα όπως μάθαμε από τον Γιώργο Κατρούγκαλο όταν έβγαινε χθες από το Μαξίμου, θα έρθει στην Ελλάδα την Τετάρτη και άρα (αν δεν είναι αφάνταστα ασυγκράτητοι για να ξεκινήσουν αυθημερόν) τα πρώτα ραντεβού με την ελληνική κυβέρνηση θα γίνουν την Πέμπτη.

Και μπορεί στη συνάντηση του Τσίπρα με τους επιστήμονες να μην υπήρξε καμία σύγκληση για το ασφαλιστικό των ελευθέρων επαγγελματιών, μάθαμε όμως από τα χείλη Κατρούγκαλου πότε θα έρθει η τρόικα, αλλά και τι μάρκες φορούν οι δικηγόροι στα δικαστήρια. Προφανώς ξέρει ο κύριος Κατρούγκαλος: «Γραβάτα στο δικαστήριο όλοι φοράνε και το μπλοκάκι που βγάζει 800 ευρώ το μήνα και όσοι δικηγόροι βγάζουν 60, 80, 100 χιλιάρικα το χρόνο και φορούν Armani και Dior». 

Για τους δανειστές πάντως -που δεν τους ενδιαφέρουν οι στιλιστικές επιλογές των δικηγόρων- το ασφαλιστικό παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα αυτής της διαπραγμάτευσης, καθώς όχι μόνο δεν βγαίνουν απολύτως τα νούμερα ήδη από τον σχεδιασμό του νόμου, αλλά ένα μεγάλο μέρος της μεταρρύθμισης προεξοφλεί την αύξηση του ΑΕΠ για το 2016. Με αυτή την παραδοχή ο κύριος Κατρούγκαλος προσπαθεί να πείσει ότι κάπως έτσι θα κλείσει η τρύπα που αυτή τη στιγμή -θεωρητικά- είναι ανοιχτή ακόμη κι αν γίνει δεκτή η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ένα μέτρο όμως που οι δανειστές δεν θέλουν ούτε να ακούσουν. 

Σε αυτή τη φάση της συζήτησης λοιπόν, στην διελκυστίνδα της διαπραγμάτευσης θα μπουν δύο θέματα: Από τη μία η κυβέρνηση θα βάλει το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο φαίνεται ότι πέτυχε πέρυσι και βάση αυτού θα ζητήσει να μην ληφθεί κανένα επιπλέον μέτρο για φέτος. Σε αυτό η τρόικα θα αντιτάξει τις προβλέψεις όλο και περισσότερων αναλυτών που κρατούν το ΑΕΠ και το 2016 σε αρνητικό πεδίο. Και μάλιστα πιο αρνητικό απ’ ότι το 2015. Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι το 2015 η ύφεση θα κλείσει στο -0,2% ενώ ο Διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του χθες στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο απέφυγε να προβλέψει τι θα γίνει φέτος, λέγοντας όμως ότι το πρώτο εξάμηνο θα είναι σαφώς υφεσιακό, η πορεία του δεύτερου όμως θα εξαρτηθεί από το αν θα κλείσει γρήγορα η διαπραγμάτευση. 

Από την άλλη, η Morgan Stanley βλέπει μεν πιο ρηχή ύφεση για το 2015 (την ορίζει στο -0,1%) αλλά ανεβάζει τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο -0,5% το 2016. Έτσι είναι σχεδόν σίγουρο ότι η τρόικα αποκλείεται να δεχθεί να μην υπάρξει κανένα επιπλέον μέτρο φέτος. Μάλιστα το ΔΝΤ ανεβάζει τις απαιτήσεις του στα 1,8 δισ. ενώ οι Ευρωπαίοι τα συγκρατούν στο μισό. Είναι σαφές λοιπόν ότι και τα βέλη του Πρωθυπουργού από το Τάε Κβο Ντο είχαν ως στόχο κυρίως την Ουάσιγκτον και δευτερευόντως τους υπόλοιπους θεσμούς, όταν είπε: «Λένε κάποιοι ότι έχουμε δημοσιονομικό κενό για το '16 ενώ είχαμε έσοδα 2 δισ., πάνω από τους στόχους το 2015». Μόνο που εδώ θα πρέπει να μας απαντήσει η κυβέρνηση, βάση ποιας μέτρησης έχουμε ξεπεράσει τους στόχους των εσόδων; Διότι είναι κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν, που αποκαλύφθηκε ότι αλλιώς υπολογίζει τα έσοδα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανεβάζοντάς τα κατά 1,9 δισ. πάνω από τον στόχο και αλλιώς η Καραγιώργη Σερβίας που τα βρίσκει 2,2 δισ. να υπολείπονται του φορολογικού στόχου. 

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν αντέχει να μην συμφωνήσει με τους δανειστές, καθώς, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μόνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους η χώρα μας πρέπει να καταβάλει για την εξυπηρέτηση του χρέους 4 δισ. γεγονός που κάνει απαραίτητη την εκταμίευση των 5,7 δισ. της δόσης που διακυβεύεται σε αυτή την διαπραγμάτευση. 

Όσο για την συζήτηση του χρέους, οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ απέδειξαν ότι το χάσμα ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ παραμένουν, καθώς το Ταμείο θέλει ελάφρυνση το συντομότερο δυνατόν, ενώ τα άλλα τρία μέρη του κουαρτέτου πιστεύουν ότι για τα επόμενα δέκα χρόνια η Ελλάδα δεν έχει ανυπέρβλητες πληρωμές, ενώ παράλληλα πιστεύεται οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα ελαφρύνουν το χρέος μετά το 2022, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr