ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα καθυστέρηση της άφιξης των... θεσμών: Από Δευτέρα διαπραγμάτευση

του Κωνσταντίνου Δαυλού - Δημοσίευση 27 Ιανουαρίου 2016, 10:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιανουαρίου 2016, 10:26
Νέα καθυστέρηση της άφιξης των... θεσμών: Από Δευτέρα διαπραγμάτευση
Facebook Twitter Whatsapp

Ο χρόνος λειτουργεί εναντίον της κυβέρνησης και το Μαξίμου αυτό το ξέρει καλά. Επιδιώκει λοιπόν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το ταχύτερο. 

Ο χρόνος λειτουργεί εναντίον της κυβέρνησης και το Μαξίμου αυτό το ξέρει καλά. Επιδιώκει λοιπόν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το ταχύτερο. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες οι επικεφαλής των θεσμών τελικά θα έρθουν στην Αθήνα τη Δευτέρα και όχι σήμερα όπως έλεγε χθες ο Γιώργος Κατρούγκαλος έξω από το Μαξίμου. Όπως απεδείχθη εκείνοι που έρχονται την Τετάρτη είναι κάποια νέα τεχνικά κλιμάκια που θα προετοιμάσουν τον δρόμο των επικεφαλής. Όσο αργεί όμως η έναρξη των συζητήσεων τόσο οι τροϊκανοί ανοίγουν και νέα θέματα. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τώρα επαναφέρει στο τραπέζι τις ομαδικές απολύσεις, την διευθέτηση της ανταπεργίας (γνωστή και ως Lockout) αλλά και τον συνδικαλιστικό νόμο. Πρόκειται για παρεμβάσεις που προφανώς η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση δύσκολα θα μπορούσε να αποδεχθεί, ασχέτως αν θα συζητηθούν κατόπιν εισήγησης του ILO, του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Έτσι, η κυβέρνηση αντιτάσσει άλλα μέτρα που όμως είτε είναι συγκεχυμένα, είτε έχουν ήδη ληφθεί. Τέτοια είναι η αναδιανομή εισοδήματος μέσα από τις νέες κλίμακες φορολόγησης που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης (ό,τι κι αν σημαίνει κάτι τέτοιο πρακτικά), η εθελούσια αποκάλυψη χρημάτων που έχουν βγει στο εξωτερικό χωρίς να έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί, αλλά και ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα που θα έχει στην καρδιά του την έννοια της αναδιανομής.

Όλα αυτά τα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θέλοντας να στείλει μήνυμα προς τους δανειστές ότι το 2016 δεν θα έχει δημοσιονομικό κενό και άρα δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα στην τρέχουσα χρονιά. Τα δύο βασικά επιχειρήματα είναι ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 και άρα η γραμμή εκκίνησης της φετινής χρονιάς είναι καλύτερη απ’ ότι είχε προβλεφθεί, ενώ και το ΑΕΠ θα περάσει σε θετικό ρυθμό από το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Αυτό είπε ο Γιώργος Σταθάκης σε ομιλία του χθες. Μόνο που ακόμη και τα πιο αισιόδοξα στοιχεία (όπως τα χθεσινά του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής) εξακολουθούν να θεωρούν ότι το 2016 θα είναι υφεσιακό με -0,7% όπως όριζε ο προϋπολογισμός. Κι αυτό ασχέτως αν άλλοι φορείς (το ΙΟΒΕ, η Ernst & Young) ανεβάζουν την ύφεση σε ποσοστά από το -1,5% έως και το -2,9%. 

Τί μας λέει αυτό; Ότι πολύ απλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποκλείεται να αφήσει τη χρονιά να περάσει χωρίς μέτρα όταν θεωρεί ότι η τρύπα του 2016 θα είναι 1,8 δισ. ευρώ. 

Παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει και ένα άλλο μέτωπο. Εκείνο της πώλησης των κόκκινων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η προστασία τους -όπως συμφωνήθηκε με τον νόμο που ψηφίστηκε μετά την προηγούμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα-, θα λήξει στις 15 Φεβρουαρίου που σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει νέος νόμος μέχρι τότε, θα απελευθερωθεί η μεταβίβαση κάθε δανείου, ασχέτως αν θα αφορά πρώτη κατοικία ή μικρομεσαία επιχείρηση. Επιπλέον, μόνο με την λήξη της διαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ως τον Μάρτιο. Όπως το εξήγησε χθες Κλάους Ρέγκλινγκ το ορόσημο για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας είναι το Πάσχα των Καθολικών. Δηλαδή η 27η Μαρτίου.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr