ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Ισχυρή η δέσμευση του Eurogroup για το χρέος - Αξιοσημείωτη η πρόοδος της Ελλάδας

Δημοσίευση 1 Φεβρουαρίου 2016, 10:30 / Ανανεώθηκε 1 Φεβρουαρίου 2016, 13:28
Ρέγκλινγκ: Ισχυρή η δέσμευση του Eurogroup για το χρέος - Αξιοσημείωτη η πρόοδος της Ελλάδας
Facebook Twitter Whatsapp

Για μια ισχυρή πιθανότητα για ελάφρυνση του χρέους έκανε λόγο ο επικεφαλής του ESM. 

Oια μια ισχυρή πιθανότητα για ελάφρυνση του χρέους έκανε λόγο ο επικεφαλής του ESMΚλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας πως η δέσμευση του Eurogroup για ελάφρυνση χρέους μετά τις μεταρρυθμίσεις είναι «ισχυρή».

«Σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοικτά στις συζητήσεις με την Αθήνα, όπως το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά, όμως είμαι πεπεισμένος πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξελέγη για δεύτερη φορά το Σεπτέμβριο με πολύ διαφορετική λαϊκή εντολή από την πρώτη, θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα» ανέφερε ο Ρέγκλινγκ μιλώντας στην ιαπωνική Yomiuri Shimbun.

«Εάν η Αθήνα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, η δέσμευση του Eurogroup για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους υπάρχει και είναι ισχυρή» πρόσθεσε. 

Λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει τη σαφή λαϊκή εντολή να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία και να κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη», ο επικεφαλής του ESM δήλωσε «πεπεισμένος πως ο ΑλέξηςΤσίπρας θα συνεχίσει να τηρεί αυτή την εντολή». Η κυβέρνηση είχε «δύσκολη αφετηρία αλλά έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Να συνεχιστεί», κατέληξε.

O Ρέγκλινγκ τόνισε ότι σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί - όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ - συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από ό,τι οι άλλες χώρες (που ήταν σε προγράμματα προσαρμογής). Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι τώρα εντάξει στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε από πολύ χαμηλό επίπεδο. Η Ελλάδα, είπε σε άλλο σημείο, είναι ακόμη σε σχετικά αδύναμη θέση και πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις: «Τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον περιορισμό των ρυθμίσεων σε ορισμένους τομείς, όπως την ενεργειακή αγορά. Είναι μία πλήρης ατζέντα», είπε.

«Είναι ενθαρρυντικό ότι υπήρξε πρόοδος στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η ανταγωνιστικότητα, επίσης, βελτιώθηκε σημαντικά. Ο λόγος είναι ότι τα ημερομίσθια, οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 30 έως 40% σε ονομαστικούς όρους. Όλα αυτά πρέπει να συνεχισθούν, επειδή το σημείο εκκίνησης ήταν πολύ δύσκολο», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr