ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνουν» τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα Ι.Χ. - Προϋπόθεση η ασφάλιση των οχημάτων

Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2017, 10:09 / Ανανεώθηκε 20 Ιουνίου 2017, 10:09
«Παγώνουν» τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα Ι.Χ. - Προϋπόθεση η ασφάλιση των οχημάτων
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά το αλαλούμ με την αποστολή των ειδοποιητηρίων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεύτερη ευκαιρία στους ανασφάλιστους κατόχους οχημάτων σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, μετά το αλαλούμ με τα λάθη στα ειδοποιητήρια που απεστάλησαν. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», που επικαλείται κύκλους του οικονομικού επιτελείου, εξετάζεται η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα καταργεί επί της ουσίας το παράβολο των 250 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα (πιθανόν έντός έξι μηνών) θα ασφαλίσουν το όχημά τους. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν, εξετάζεται ακόμα και ο διπλασιασμός του διοικητικού προστίμου.

Στην απόφαση αυτή οδηγούν τα σωρεία λαθών που εντοπίστηκαν στα ειδοποιητήρια για 1,1 εκατ. ανασφάλιστα οχήματα, τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 400.000 με συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που φέρονται ως κάτοχοι αυτοκινήτων να έχουν λάβει ειδοποιητήριο για να πληρώσουν το παράβολο των 250 ευρώ χωρίς να ο οφείλουν.

Ως βασικότερες αιτίες των λαθών που έχουν γίνει κατά τη διασταύρωση που έκανε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι περιπτώσεις κλοπής ή καταστροφής του αυτοκινήτου. Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες ο ιδιοκτήτης ενημερώνει την αστυνομία, η οποία καταγράφει και το συμβάν, αλλά συνήθως δεν ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών, στο αρχείο του οποίου το συγκεκριμένο όχημα εμφανίζεται ότι κυκλοφορεί.

Μια άλλη βασική αιτία είναι η μη έγκαιρη καταχώρηση στο σύστημα του υπουργείου Οικονομικών των περιπτώσεων κατάθεσης πινακίδων, φαινόμενο που εντοπίζεται έντονο στην Περιφέρεια με συνέπεια ένας σημαντικός αριθμός κατόχων αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει πινακίδες να εμφανίζεται ακόμη ότι κυκλοφορεί το αυτοκίνητό του. Χαρακτηριστικό του αλαλούμ που επικρατεί είναι και η απόκλιση που εμφανίζουν οι βάσεις δεδομένων που τηρούνται από τους εμπλεκόμενους φορείς για τα αυτοκίνητα.

Πρόκειται για:

  • Τη βάση δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών , που καταγράφει τα οχήματα για τα οποία εκδόθηκαν πινακίδες και η οποία αριθμεί περί τα 9,5 εκατομμύρια.
  • Τη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, που καταγράφει αυτά που κυκλοφορούν και η οποία αριθμεί περί τα 6,5 εκατομμύρια.
  • Τη βάση δεδομένων των ασφαλιστικών εταιρειών, που καταγράφει τα αυτοκίνητα που έχουν ασφαλιστική κάλυψη και η οποία αριθμεί 5,8 εκατομμύρια.

Το υπουργείο Οικονομικών οδηγείται στην παράταση της επιβολής του προστίμου εξαιτίας και των αντιδράσεων όσων έσπευσαν να ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους έστω και καθυστερημένα υπό τον φόβο για τα επερχόμενα πρόστιμα.

Έτσι παρότι ασφάλισαν το όχημά τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με την υποχρέωση πληρωμής του παράβολου, λόγω του εντοπισμού τους κατά την ημέρα της διασταύρωσης των στοιχείων των ανασφάλιστων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ημέρα διασταύρωσης των στοιχείων ήταν η 6η Ιουνίου και ακόμη και ένα κάποιος ασφαλίστηκε στις 7 Ιουνίου επιβαρύνεται με πρόστιμο.

Επίσης αρκετοί είναι οι κάτοχοι αυτοκινήτων των οποίων το ασφαλιστήριο έληξε π.χ στις 5 Ιουνίου και επειδή δεν φρόντισαν να το ανανεώσουν εγκαίρως , βρέθηκαν ανασφάλιστοι την ημέρα της διασταύρωσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πλέον τα ασφαλιστήρια δεν ανανεώνονται αυτόματα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, κάτι που αρκετοί κάτοχοι αυτοκινήτων δεν το γνωρίζουν, με συνέπεια να αμελούν την έγκαιρη ανανέωση του συμβολαίου τους.