ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Δραγασάκης: Τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Δημοσίευση 21 Ιουνίου 2017, 14:23 / Ανανεώθηκε 21 Ιουνίου 2017, 14:28
Γ. Δραγασάκης: Τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά της Αναπτυξιακής Τράπεζας
Facebook Twitter Whatsapp

Η δομή της Αναπτυξιακής Τράπεζας βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης κυβερνητικών και κρατικών στελεχών

Η δομή της Αναπτυξιακής Τράπεζας βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης κυβερνητικών και κρατικών στελεχών, που πραγματοποιήθηκε χθες, την οποία συγκάλεσε το  Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), υπό τον αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τόσο η προετοιμασία της επόμενης συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ η οποία θα έχει ως θέμα την ίδρυση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όσο και η ανάπτυξη εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, πως ο βασικός σχεδιασμός για την Αναπτυξιακή Τράπεζα θα γίνει από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Τα βασικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με βάση και τις ως τώρα αποφάσεις του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π:

  • Η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα δημιουργηθεί σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
  • Δεν θα είναι ανταγωνιστική προς το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα. Αντίθετα θα διαμορφώνονται πεδία συνεργασίας.
  • Η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει σημαντικό ρόλο: α) Ως μηχανισμός συνεργασίας με διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς, β) Ως φορέας σχεδιασμού, συντονισμού, προτεραιοποίησης έργων και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής.
  • Η δημιουργία της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελεί εγχείρημα μακράς πνοής. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα το υλοποιήσει με όρους ευρύτερης συνεργασίας, μέσα από ανοιχτή διαβούλευση, λαμβάνοντας υπόψιν θέσεις και προτάσεις άλλων πολιτικών δυνάμεων, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων.
  • Η δημιουργία του αναπτυξιακού τραπεζικού ιδρύματος θα γίνει με ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα αποφασίσει το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. έπειτα από εισήγηση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.