ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «καυτή» λίστα με τις 22 δράσεις για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό

Δημοσίευση 29 Ιουνίου 2017, 20:01 / Ανανεώθηκε 29 Ιουνίου 2017, 19:38
Η «καυτή» λίστα με τις 22 δράσεις για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό
Facebook Twitter Whatsapp

Δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν την δεύτερη αξιολόγηση και στο υπουργείο Εργασίας «τρέχουν» να προλάβουν τα νέα «καυτά» προαπαιτούμενα της επόμενης , καθώς ως τον Ιούνιο του 2018 πρέπει να ολοκληρωθούν 22 δράσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν την δεύτερη αξιολόγηση και στο υπουργείο Εργασίας «τρέχουν» να προλάβουν τα νέα «καυτά» προαπαιτούμενα της επόμενης , καθώς ως τον Ιούνιο του 2018 πρέπει να ολοκληρωθούν 22 δράσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή" ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται από το χρονοδιάγραμμα, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, είναι το γεγονός ότι η διαδικασία έκδοσης του 30% των «νέων συντάξεων» , για αιτήσεις που κατατέθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 έως και το τέλος του ίδιου χρόνου, που έπρεπε να ολοκληρωθεί αύριο, πήρε μια μικρή, σιωπηρή παράταση. Και αυτό, γιατί το πρώτο 10% υπολογίστηκε και εκδόθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Συνολικά, όπως προκύπτει από τα επίσημα κείμενα του αναθεωρημένου 3ου μνημονίου και την έκθεση συμμόρφωσης, από σήμερα και έως το τέλος του 2017 το υπουργείο θα πρέπει να υλοποιήσει τουλάχιστον 16 δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων «καυτά» εργασιακά θέματα όπως η αύξηση του ποσοστού των συμμετεχόντων στα πρωτοβάθμια σωματεία για να αποφασιστεί απεργία, δύσκολα «τεχνικά» θέματα, όπως ο επανυπολογισμός όλων των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και η ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καθώς και μεγάλα κοινωνικά ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση των αναπηρικών και οικογενειακών επιδομάτων. Άλλα 6 προαπαιτούεμνα βρίσκονται στην ουρά για το πρώτο εξάμηνο του 2018, με την αναθεώρηση της διαδικασίας μεσολάβησης και διαιτησίας να δεσπόζει. 

Συντάξεις

Αν και η μεγαλύτερη «δημοσιονομική προσαρμογή», ήτοι η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ή 2,5 δισ. ευρώ, από τον Ιανουάριο του 2019, έχει ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί κυρίως μέσω της περικοπής των προσωπικών διαφορών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας πρέπει να ολοκληρώσει μια σειρά παλαιών και νέων προαπαιτούμενων και δεσμεύσεων για το ασφαλιστικό , με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα , ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων (με εξαίρεση του ΟΓΑ) με βάση τις νέες παραμέτρους του νόμου Κατρούγκαλου, παράλληλα με την απορρόφηση των 860 εκατ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα, μέσω της έκδοσης τουλάχιστον 70.000 εκκρεμών συντάξεων.

Μάλιστα, ο νέος υπολογισμός θα πρέπει να υποστηριχθεί με τη δημιουργία αυτόματων ηλεκτρονικών αρχείων για τους συνταξιούχους, με στοιχεία όπως ιστορικό των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συνταξιούχους καθώς και των συνταξιοδοτικών παροχών. Παράλληλα, θα πρέπει να καθοριστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην είσπραξη εισφορών από τον ΕΦΚΑ, με την υποστήριξη της τεχνικής βοήθειας από την ιρλανδική NICO.

Ιδιαίτερο βάρος δίδουν οι δανειστές στην ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έως το τέλος του 2017. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ζητούν συνεχείς αναφορές σχετικά με τα διάφορα διοικητικά βήματα και τη νομοθεσία για την ενοποίηση των παροχών και τη συγχώνευση των εισπράξεων ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση.

Παράλληλα, οι δανειστές θα ενημερώνονται κάθε μήνα για την πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ΚΕΑΟ, τον αριθμό των ενεργών δόσεων, τον αριθμό των οφειλετών που βρίσκονται σε δόσεις καθώς και το ύψος της οφειλής. Μάλιστα, προκειμένου το ΚΕΑΟ να είναι πιο αποτελεσματικό , θα πρέπει να δοθεί με νόμο η δυνατότητα πρόσβασης του στα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης.