ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένει ο Β. Ντομπρόβσκις: Προαπαιτούμενο για τη δόση, να λυθεί το θέμα με τις διώξεις στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ

Δημοσίευση 29 Ιουνίου 2017, 14:23 / Ανανεώθηκε 29 Ιουνίου 2017, 14:23
Επιμένει ο Β. Ντομπρόβσκις: Προαπαιτούμενο για τη δόση, να λυθεί το θέμα με τις διώξεις στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ
Facebook Twitter Whatsapp

Επί τάπητος το ζήτημα και στο EuroWorking Group

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το να λυθεί το ζήτημα με τους τεχνικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα θα λυθεί μέσα στις επόμενες ημέρες ώστε να εκταμιευθεί εγκαίρως η δόση ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.  O B. Nτομπρόβσκις ανέφερε ότι χθες το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και θεωρητικά και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα ζήτημα με την ποινική δίωξη τεχνικών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Έχουμε εμπιστοσύνη ότι το θέμα θα επιλυθεί από τις ελληνικές αρχές τις επόμενες λίγες ημέρες, ούτως ώστε η εκταμίευση να γίνει εγκαίρως», δήλωσε ο και προσέθεσε: «Τα πράγματα βρίσκονται στον σωστό δρόμο και αναμένουμε ότι η εκταμίευση θα γίνει το συντομότερο».

Σήμερα στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Euroworking Group, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το ζήτημα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης, ύψους 7,7 δισ. ευρώ. Πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αρκετές είναι οι χώρες που θέτουν ως προϋπόθεση για την τελική έγκριση της εκταμίευσης, την επίλυση από τις ελληνικές αρχές του ζητήματος με τις διώξεις κατά τριών στελεχών των θεσμών που είχαν αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στο ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι η τελική τυπική έγκριση της εκταμίευσης αναμένεται να δοθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τα μέσα Ιουλίου.