ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχωρά σε μαζικές περικοπές δαπανών η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας

Δημοσίευση 29 Ιουνίου 2017, 21:42 / Ανανεώθηκε 29 Ιουνίου 2017, 21:42
Προχωρά σε μαζικές περικοπές δαπανών η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ επέκρινε με σφοδρότητα σήμερα την δημοσιονομική «απόκλιση» των 8 δισ. ευρώ την οποία κληρονόμησε η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν από αυτήν του προκατόχου του Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ επέκρινε με σφοδρότητα σήμερα την δημοσιονομική «απόκλιση» των 8 δισ. ευρώ την οποία κληρονόμησε η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν από αυτήν του προκατόχου του Φρανσουά Ολάντ. Εξήγγειλε νέες περικοπές δημοσίων δαπανών για να αντιμετωπιστεί αυτή η «απαράδεκτη», όπως είπε, κατάσταση και να τηρηθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Σε μια σύντομη δήλωσή του προς τον Τύπο, ο γάλλος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα συμπεράσματα μιας έκθεσης του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα: «είναι σκληρά, είναι απερίγραπτα», είπε σε καταγγελτικό τόνο, επικρίνοντας έντονα την κυβέρνηση Ολάντ — του οποίου πάντως υπουργός Οικονομίας από το 2014 ως το 2016 ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Κληρονομούμε μια απόκλιση 8 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ. 8 δισεκατομμυρίων ευρώ... Αυτό είναι απαράδεκτο», επέμεινε ο Φιλίπ, υπενθυμίζοντας ότι «το απερχόμενο (κυβερνητικό) σχήμα είχε δεσμευτεί το έλλειμμα να μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ» το 2017, αλλά «το (Ελεγκτικό) Συνέδριο λέει ότι θα ανέλθει χωρίς αμφιβολία περί το 3,2%».

Η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει «φέρει τη Γαλλία σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», υπογράμμισε ο γάλλος πρωθυπουργός και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το επίπεδο «ρεκόρ» του δημοσίου χρέους, το οποίο πλέον ανέρχεται στα «2,147 τρισεκατομμύρια ευρώ, ή πάνω από 70.000 ανά εργαζόμενο».

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό στα παιδιά μας, δεν τους αξίζει να πληρώσουν όλο αυτό το χρέος», ανέφερε ο Εντουάρ Φιλίπ κάνοντας επίσης λόγο περί μιας απειλής «για την εθνική κυριαρχία της χώρας μας» από αυτό το υψηλό δημόσιο χρέος.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας είπε πως θέλει να «καταρτιστεί ένας προϋπολογισμός σοβαρός, αξιόπιστος, σε ειλικρινή βάση» και δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα τιμήσει τη δέσμευσή της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να «περιορίσει το έλλειμμα στο 3% αυτή τη χρονιά».

«Δεν θα το κάνουμε αυξάνοντας τους φόρους, θα το κάνουμε με μέτρα εξοικονόμησης» του κόστους λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, πρόσθεσε ο Εντουάρ Φιλίπ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.