ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βεβαιότητα στην κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. - «Τελειώστε με τις εκκρεμότητες» διαμηνύει ο ESM

Δημοσίευση 5 Ιουλίου 2017, 16:57 / Ανανεώθηκε 5 Ιουλίου 2017, 18:21
Βεβαιότητα στην κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. - «Τελειώστε με τις εκκρεμότητες» διαμηνύει ο ESM
Facebook Twitter Whatsapp

Νομικής φύσεως τα «ανοιχτά» ζητήματα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αισιοδοξία για την επικείμενη εκταμίευση της δόσης διατυπώνεται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, την ώρα που στον ESM ανέβαλαν για την Παρασκευή την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση για αυτό το θέμα, αλλά και απέστειλαν ηχηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για γρήγορη ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. του ESM για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ μετατέθηκε για δύο ημέρες αργότερα, με τον οργανισμό να διαμηνύει στην ελληνική κυβέρνηση να ''τελειώνει'' με τις εκκρεμότητες.

Αυτή η παραίνεση του οργανισμού αφορά κυρίως δύο βασικά νομικά ζητήματα, τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Το πρώτο αφορά στη νομική γνώμη για τη συνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για το 2019, την οποία έχει ζητήσει το ΔΝΤ από το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στις αρχές Μαΐου.

Το δεύτερο είναι να έχει κλείσει οριστικά το θέμα της ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος που έχει ασκηθεί σε τρία στελέχη του γνωμοδοτικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ (έναν Ισπανό, έναν Ιταλό και έναν Σλοβάκο), για το sale & lease back 28 ακινήτων του δημοσίου το 2013.

Οι Διοικητές, μάλιστα, ενθάρρυναν την Ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα. καθώς η διευθέτησή τους αναμένεται να ''ανοίξει τον δρόμο'' για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αίτηση αναίρεσης του παραπεμπτικού βουλεύματος που εξέδωσε η Εισαγγελία Εφετών κατά των τριών στελεχών που ήταν διορισμένα από την Κομισιόν. Ωστόσο, για να παύσει οριστικά η δίωξη, θα πρέπει να συνεδριάσει ο Άρειος Πάγος και να κάνει αποδεκτή την αίτηση αναίρεσης, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη.

Παράλληλα, ανοιχτά παραμένουν και άλλα ζητήματα, όπως αυτό της έκδοσης υπουργικών αποφάσεων για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές κατά τη θερινή περίοδο και το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού.

Πάντως, από την πλευρά της, η Αθήνα εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση της πρώτης δόσης των 7,7 δισ. ευρώ και θα προλάβει το Δημόσιο να πληρώσει:
- στις 17 Ιουλίου, τα 2,1 δισ. ευρώ σε ιδιώτες για το τριετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 (ομόλογο Σαμαρά)
- στις 18 Ιούλιου, τα 300 εκατ. ευρώ έναντι των παλαιών δανείων από το ΔΝΤ και
- στις 20 Ιουλίου, 4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Όπως έγινε, επίσης,  γνωστό, το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (Supplemental MoU) με την Ελλάδα σε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτό ακολουθεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμπληρωματικό MoU είναι ένα έγγραφο το οποίο επικαιροποιεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση στο αρχικό MoU που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015.

Αισιοδοξία Τζανακόπουλου και Τσακαλώτου: «Κανένα θέμα» με την εκταμίευση της δόσης

Την βεβαιότητα ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα εγκριθεί από τον ESΜ η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από την τηλεδιάσκεψη «κορυφής» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην οποία συμμετείχε.
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά: «Είμαι 100% σίγουρος ότι θα εγκριθεί την Παρασκευή η εκταμίευση της δόσης. Δεν θα σας το έλεγα αυτό εάν δεν ήμουν σίγουρος 100%».

Ερωτηθείς σχετικά για τα προαπαιτούμενα που θέτει το ΔΝΤ και αναφέρονται στο δελτίο Τύπου του ESM, ο υπουργός δήλωσε ότι αυτά αφορούν σε δύο υπουργικές αποφάσεις, «όχι πολιτικές αλλά με τεχνικά ζητήματα, τις οποίες κοιτάμε τώρα».

Ειδικότερα, αφορούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στο «άνοιγμα» του επαγγέλματος των μηχανικών. Σύμφωνα επίσης με τον κ. Τσακαλώτο, έχει λυθεί το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ εκείνο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «δεν είναι για τώρα» και δεν το ζητεί το ΔΝΤ.

Εξάλλου, σήμερα ή αύριο αναμένεται να σταλεί από την κυβέρνηση στο ΔΝΤ η «επιστολή προθέσεων», δηλαδή το σχέδιο μνημονίου (MEFP) με το Ταμείο.
Την ίδια αισιοδοξία μοιράζεται και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος, χαρακτηριστικά δήλωσε σε συνέντευξή του στο ''Κόκκινο'' ότι δεν ''υπάρχει κανένας απολύτως θέμα και μένουν κάποια διαδικαστικά θέματα''. 

«Δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση, δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα», πρόκειται για διαδικαστικά θέματα, υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί, τόνισε συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με τη δόση που αναμένεται να εκταμιευθεί.