ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπ. Κερέ: Δεν αρκεί η απόφαση του Eurogroup για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση

Δημοσίευση 5 Ιουλίου 2017, 15:08 / Ανανεώθηκε 5 Ιουλίου 2017, 15:41
Μπ. Κερέ: Δεν αρκεί η απόφαση του Eurogroup για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση
Facebook Twitter Whatsapp

''Δεν είναι σαφές το είδος της ελάφρυνσης χρέους που αναμένεται να προσφέρουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στην Ελλάδα'' διατύπωσε σήμερα σε συνέντευξη το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

''Δεν είναι σαφές το είδος της ελάφρυνσης χρέους που αναμένεται να προσφέρουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στην Ελλάδα προκειμένου να διαβεβαιώσουν ότι είναι βιώσιμο'' διατύπωσε σήμερα σε συνέντευξη το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απλά σκιαγράφησαν τον περασμένο μήνα πιθανούς τρόπους για να καταστήσουν το βάρος χρέους της χώρας πιο βιώσιμο, κάτι που η κεντρική τράπεζα επεσήμανε πως δεν είναι αρκετό για να περιληφθεί η Ελλάδα στο QE.

«Έχουν υπάρξει κάποιες σκέψεις από τους υπουργούς επάνω στο τι πιθανώς θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν του χρόνου, όσον αφορά σε μέτρα για το χρέος, αλλά δεν είναι σαφείς», τόνισε ο Κερέ σε συνέντευξη Τύπου.

«Κατά την άποψή μας, και πιθανότατα αυτή είναι μια εκτίμηση που μοιραζόμαστε με το ΔΝΤ, αυτό δεν είναι αρκετό για να ανακουφίσει τις ανησυχίες μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι που το διοικητικό συμβούλιο έχει τονίσει πως είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει το QE. Θέλουμε να έχουμε διαβεβαιώσεις (…) και δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής», κατέληξε ο τραπεζίτης.

Σημειώνεται ότι προ εβδομάδος ο Μάριο Ντράγκι είχε σπεύσει, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, να ξεκαθαρίσει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί με βάση τα όσα αποφασίστηκαν να προχωρήσει σε ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, μια απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«O βαθμός λεπτομέρειας όσον αφορά στα μέτρα για το χρέος που αναφέρονται στη δήλωση της Ευρωομάδας της 15ης Ιουνίου 2017 εξακολουθεί να μην επαρκεί για την ορθή αξιολόγηση τόσο της ποσοτικής επίδρασης των μέτρων αυτών όσο και της χρονικής στιγμής κατά την οποία θα εκδηλωθεί ο αντίκτυπός τους στη δυναμική του ελληνικού δημόσιου χρέος, σύμφωνα με διάφορα σενάρια. Κατά συνέπεια, έως ότου δοθούν επαρκείς λεπτομέρειες για τα μέτρα που αφορούν στο χρέος, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαροί προβληματισμοί σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους», έγραψε χαρακτηριστικά.