ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονες αντιδράσεις για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων – Στο ΣτΕ οι έμποροι

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 8 Ιουλίου 2017, 13:18 / Ανανεώθηκε 8 Ιουλίου 2017, 17:23
Έντονες αντιδράσεις για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων – Στο ΣτΕ οι έμποροι
Facebook Twitter Whatsapp

Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση

Σε εφαρμογή τίθεται πλέον και επίσημα τις επόμενες ημέρες η υπουργική απόφαση που νομιμοποιεί την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, στην οποία καθορίζονται αναλυτικά σε ποιες περιοχές μπορούν να μείνουν ανοιχτά από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.  Την ίδια στιγμή εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου μιλούν για απόφαση που δεν έχει «κανένα νόημα», ενώ από την πλευρά τους μέλη των εμποροϋπαλλήλων κάνουν λόγο για «απόφαση που για μια ακόμα φορά ευνοεί τις πολυεθνικές». 

Ποιες είναι οι περιοχές

Οι περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, είναι οι εξής:

1. Το τμήμα της Λεωφόρου Ποσειδώνος το οποίο περιλαμβάνεται στους δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού και Γλυφάδας.

2. Η περιοχή του Δήμου Πειραιώς η οποία περικλείεται  από τις  οδούς: Γρ. Λαμπράκη, Ακτή Μουτσοπούλου, 2ας Μεραρχίας, Ακτή Μιαούλη, Ακτή Ποσειδώνος, Ακτή Καλλιμασιώτη, Αλιπέδου, Κέκροπος και Καραολή και Δημητρίου.

3. Η περιοχή του Δήμου Καλλιθέας η οποία περικλείεται από τις οδούς Αιγέως, Ευριπίδου, Ζερβού, Αγίας Λαύρας, Κρέμου, Χαροκόπου, Δημοσθένους, Σκρα, Αριστείδου, Ολυμπίας, Ιατρίδου, Πλάτωνος, Σπάρτης, Λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου, Περικλέους, Μεταμορφώσεως, Πραξιτέλους, Ισμήνης, Θαλή, Πεισίστρατου, Πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου έως Λεωφόρο Ποσειδώνος

4. Η περιοχή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου η οποία εκτείνεται από την Λεωφόρο Αμφιθέας έως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.  

5. Η περιοχή του Δήμου Αλίμου η οποία περικλείεται από τις οδούς Έλλης, Λεωφ. Ελευθερίας, Θουκυδίδου, Αθανάσιου Διάκου, Κοτοπούλη, Π. Μελά, Επτανήσου, Λεωφόρο Αλίμου και Λεωφόρο Ποσειδώνος .

6. Η περιοχή του Δήμου Γλυφάδας  η οποία εκτείνεται από την Λεωφόρο Βουλιαγμένης έως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος

7. Το τμήμα του Ακινήτου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το οποίο λειτουργεί ως Εμπορικό Πάρκο.

8. Την περιοχή του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, το οποίο περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, 26ης Οκτωβρίου, Καρατάσου, Ναυάρχου Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης, Παύλου Μελά, Καθηγητού Αντωνίου Κεραμόπουλου και Στέφανου Τάττη.

Οι διευκρινίσεις

Στην ίδια Υπουργική Απόφαση αναφέρεται πως όσα εμπορικά καταστήματα βρίσκονται εκατέρωθεν των οδών, οι οποίες αποτελούν τα όρια των περιοχών των περιπτώσεων 2, 3, 4, 5, 6  και 8 επιτρέπεται να λειτουργούν προαιρετικά τις Κυριακές.

Επίσης επιτρέπεται, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, τα οποία βρίσκονται εκατέρωθεν των κάθετων στα όρια οδών και κατά μήκος ενός οικοδομικού τετραγώνου, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας του σημείου εισόδου κάθε καταστήματος.

Στο τμήμα της λεωφόρου Ποσειδώνος, όπως αυτό ορίζεται στην περίπτωση 1, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τα οποία βρίσκονται επί των πλευρών των οικοδομικών τετραγώνων που εφάπτονται της άνω πλευράς της Λεωφόρου, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα τα οποία βρίσκονται εκατέρωθεν των κάθετων στα όρια οδών και κατά μήκος ενός οικοδομικού τετραγώνου, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας του σημείου εισόδου κάθε καταστήματος. Επιπλέον, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων που βρίσκονται κάτωθεν της Λεωφόρου Ποσειδώνος προς την πλευρά της παραλίας. 

Το σκεπτικό

Το βασικό σκεπτικό για την επιλογή αυτών των περιοχών, είναι η υψηλή τουριστική κίνηση και τουριστική κατανάλωση κατά την διάρκεια του έτους, όπως αναφέρεται στην ΥΑ.

Ειδικότερα

1.     Ο αυξημένος αριθμός αεροπορικών αφίξεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης.

2.     Ο αυξημένος αριθμός αφίξεων πλοίων κρουαζιέρας και επιβατηγών πλοίων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σκαφών αναψυχής στις μαρίνες του παραλιακού μετώπου της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών.

3.     Το αυξημένο ποσοστό πληρότητας ξενοδοχειακών κλινών και του αυξημένου συνολικού αριθμού διανυκτερεύσεων αλλοδαπών επισκεπτών.

4.     Η υψηλή συγκέντρωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Παλαιού Φαλήρου και  Γλυφάδας.

5.     Η αυξημένη επισκεψιμότητα χώρων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αλλά και χώρων αναψυχής και παραθερισμού σε συγκεκριμένες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

6.     Η σημαντική συγκέντρωση εμπορικών δραστηριοτήτων στις οριζόμενες στην παρούσα απόφαση περιοχές, όπως αυτή αποτιμάται σε όρους συνολικού αριθμού καταστημάτων λιανικού εμπορίου, συνολικού κύκλου εργασιών και επισκεψιμότητας των καταναλωτών.

7.     Η παγκόσμια τάση ανάπτυξης που παρουσιάζει ο "τουρισμός πόλεων", από την οποία έχουν τις προϋποθέσεις να επωφεληθούν οι αστικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά: Απόφαση χωρίς νόημα

«Απόφαση χωρίς κανένα νόημα» χαρακτηρίζει, μιλώντας στο newpost.gr την υπουργική απόφαση ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Μανασιώτης.

«Δεν έχει θετική επίδραση ούτε στις πωλήσεις, ούτε στο τζίρο μας, πιο πολύ κοστοβόρα είναι» τονίζει ο κ. Μανασιώτης, ο οποίος συναντήθηκε χθες Πέμπτη μαζί με άλλους προέδρους Εμπορικών Συλλόγων με τον υπουργό Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου. «Του είπαμε ότι στην ουσία δεν ευνοείται κανείς από αυτό, αλλά μας αντέτεινε ότι πρόκειται για μνημονιακό προαπαιτούμενο» πρόσθεσε ο κ. Μανασιώτης,  ο οποίος επισήμανε ότι ο εμπορικός κόσμος θα προσφύγει στο ΣτΕ για να βγει παράνομη.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων Ντίνα Γκογκάκη υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια ακόμα καταστραγήγηση των δικαιωμάτων των εμποροϋπαλλήλων». Έτσι και αλλιώς, τόνισε η κ. Γκογκάκη, ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές περιοχές, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας

Απεργία στις 16 Ιουλίου 

Μάλιστα, σε συνέχεια αυτή της απόφασης, είναι προγραμματισμένη εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου ενάντια στο προγραμματισμένο άνοιγμα των καταστημάτων, την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017,  με ομόφωνη απόφαση της διοίκησής της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, «η λειτουργία των καταστημάτων, στις 16.07.2017, συμπίπτει με την περαιτέρω απελευθέρωση των Κυριακών, που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση στο συμπληρωματικό μνημόνιο του Μαΐου και μετά από επιταγή των δανειστών και των μεγαλοεργοδοτών. Με τη νέα νομοθεσία, οι εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν όλες τις Κυριακές της θερινής περιόδου (32 Κυριακές) στον δήμο Αθήνας, στο παραλιακό μέτωπο, στο αεροδρόμιο και στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, διαλύοντας τη ζωή χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων. Είναι φανερό ότι αν οι εργαζόμενοι δεν αντισταθούν, το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας θα συνεχιστεί, διότι αυτό θέλουν οι μεγάλες αλυσίδες, οι πολυεθνικές, τα malls, τα εκπτωτικά χωριά. Η εξυπηρέτηση του τουρισμού είναι απλώς το πρόσχημα».