ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φτώχεια δίχως... καλοπέραση: Δουλειές του ποδαριού, μισθοί και συντάξεις της πείνας

Δημοσίευση 11 Σεπτεμβρίου 2017, 20:13 / Ανανεώθηκε 12 Σεπτεμβρίου 2017, 12:32
Φτώχεια δίχως... καλοπέραση: Δουλειές του ποδαριού, μισθοί και συντάξεις της πείνας
Facebook Twitter Whatsapp

Έρχονται και νέες περικοπές το 2019

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ολοένα και σε περισσότερους εργαζομένους και συνταξιούχους χτυπά την πόρτα η φτώχεια, καθώς οι μισθοί και οι συντάξεις αποτελούν πλέον «χαρτζιλίκι», την ώρα που το 40% των εισοδημάτων αφαιρείται από τον ΕΦΚΑ και την Εφορία

Η κατάσταση είναι απελπιστική, και μάλιστα αναμένεται να επιδεινωθεί το 2019 με τις νέες περικοπές, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Δουλειές του ποδαριού

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», δείχνουν ότι σήμερα στα όρια της φτώχειας ζει ένας στους δύο εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Η αγορά εργασίας φαντάζει με «εφιάλτη» γεμάτο φτωχούς εργαζομένους, που υποκύπτουν σε μισθούς κάτω από το όριο της φτώχειας και αποδέχονται δουλειές του ποδαριού

Μάλιστα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη, δήθεν, μείωση της ανεργίας. Η μείωση όμως αυτή είναι πλασματική. Οφείλεται στις ελαστικές μορφές εργασίας και στη μετανάστευση των νέων και φυσικά δεν συνυπολογίζονται και δεν προβάλλονται άλλα στοιχεία, όπως οι μειωμένοι μισθοί και το συνολικό ποσοστό φτώχειας. 

Η επέλαση των ευέλικτων μορφών εργασίας με μισθούς πείνας έχει δημιουργήσει τους νεόπτωχους εργαζομένους, οι οποίοι αναγκάζονται να στηρίζονται στο δίπτυχο «μισή δουλειά, μισός μισθός». Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο μέσος μισθός για πάνω από 100.000 εργαζομένους μερικής απασχόλησης διαμορφώνεται στα 393,79 ευρώ, ενώ ο ένας στους δύο λαμβάνει πλέον μισθούς κάτω των 800 ευρώ. Επιπλέον, κατά τη διετία 2015-2017 καταγράφηκαν περικοπές μισθών ώς 18,9%.

Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια το όριο της φτώχειας θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα, διότι, όπως είπε, εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι-φτωχοί, άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι θα εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και οι αμοιβές τους θα κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή κάτω από 4.150 ευρώ ετησίως που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα. Ηδη καταγράφεται ανακύκλωση της ανεργίας - με μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε δύο ή και τρεις ανέργους, γεγονός που αποδεικνύει την κατάρρευση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης.

Εξαθλίωση 

Οσον αφορά τις συντάξεις, περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο) «βουλιάζουν» στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%. 

Οι 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης. Δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους, ενώ δεν έχουν χρήματα ούτε για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και του τηλεφώνου.

Οι νέες κύριες συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου δεν υπερβαίνουν τα 655 ευρώ για τους ασφαλισμένους με μέση αμοιβή. Το 2021 οι συντάξεις θα φθάσουν στα 620 ευρώ (μεικτά) η μέση κύρια σύνταξη και στα 144 ευρώ (μεικτά) η μέση επικουρική σύνταξη.

Παράλληλα, οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος εξαιτίας της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους. 

Σημειώνεται ότι η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή της κυβέρνησης πάνω στο Ασφαλιστικό και τις «ουρές» του φθάνει τα 10 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ξεπερνά και τα δύο προηγούμενα Μνημόνια μαζί (3,5 δισ. ευρώ το πρώτο Μνημόνιο και 3,9 δισ. ευρώ το δεύτερο)! Συνολικά έγιναν 22 περικοπές σε συντάξεις - επιδόματα από τη σημερινή κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr