ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοί είναι οι Όμιλοι που ελέγχονται για δάνεια 7,7 δισ ευρώ!

Δημοσίευση 21 Νοεμβρίου 2017, 14:20 / Ανανεώθηκε 21 Νοεμβρίου 2017, 17:58
Αυτοί είναι οι Όμιλοι που ελέγχονται για δάνεια 7,7 δισ ευρώ!
Facebook Twitter Whatsapp

Οι τραπεζίτες φέρονται να είναι στα «κάγκελα» και να μιλούν για «κυνήγι μαγισσών», για μία έρευνα που επεκτείνεται σε βάθος πολλών ετών και δεκάδων δανείων, για πανικό άνευ λόγου και άνευ σοβαρών ενδείξεων για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Τρία χρόνια πριν ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας έδωσε την εντολή για έλεγχο όλων των δανειακών συμβάσεων επιχειρηματικών Ομίλων, στην πλειοψηφία τους, κολοσσών στην ελληνική αγορά και από τα βαριά χαρτιά στη βαριά βιομηχανία των εξαγωγών.

Όπως αναφέρει σε αποκαλυπτικό του ρεπορτάζ το mononews.gr τρία χρόνια μετά, ουδέν φαίνεται πως ερευνήθηκε, με την παραγγελία να καταλήγει, προ ημερών, από την Τράπεζα της Ελλάδος στις τράπεζες που χορήγησαν τα δάνεια.  Οι τραπεζίτες φέρονται να είναι στα «κάγκελα» και να μιλούν για «κυνήγι μαγισσών», για μία έρευνα που επεκτείνεται σε βάθος πολλών ετών και δεκάδων δανείων, για πανικό άνευ λόγου και άνευ σοβαρών ενδείξεων για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

  • Η εταιρία τηλεπικοινωνιών Forthnet.
  • Ο Όμιλος κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και λογισμικού αμυντικών συστημάτων  Intracom.
  • Ο Όμιλος παραγωγής τσιμέντου και οικοδομικών υλικών TITAN.
  • Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, βιομηχανία χαλκού, αλουμινίου και καλωδίων.
  • Η ναυτιλιακή εταιρία ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
  •  Η Marfin Investment Group (MIG), μία επενδυτική επιχείρηση.
  • Η εταιρία Συμμετοχών ΑΧΟΝ.
  • Ο κατασκευαστικός Ομιλος J&P-ΑΒΑΞ
  • Η  κατασκευαστική Τεχνική Ολυμπιακή.

Η εισαγγελική παραγγελία   

Ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης απέστειλε το 2014 την παραγγελία του στο ΣΔΟΕ για τον έλεγχο όλων των δανειοδοτήσεων των επιχειρηματικών Ομίλων που φτάνουν στο σύνολό τους στα 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αφορμή φέρεται να ήταν μία γραπτή καταγγελία, η οποία κρίθηκε ως αξιόπιστη προς περαιτέρω διερεύνηση.

Το δια ταύτα της εισαγγελικής παραγγελίας και της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης είναι «η διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων που διώκονται αυτεπαγγέλτως, όπως η τέλεση του αδικήματος της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά και σε επιχειρηματικά και σε προσωπικά δάνεια των επικεφαλής και των μεγαλομετόχων των εταιριών καθώς το εισαγγελικό έγγραφο ζητά από τους τραπεζίτες να ελέγξουν «τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων ή/και φυσικών προσώπων».

Προκειμένου να αποδειχθεί ότι τα δάνεια των δισεκατομμυρίων δεν είναι «θαλασσοδάνεια» αλλά, αφενός, δόθηκαν με αυστηρούς ελέγχους και επαρκείς εγγυήσεις για την αποπληρωμή τους και, αφετέρου, τηρήθηκαν οι επενδυτικοί λόγοι για τους οποίους ελήφθησαν, ο  εισαγγελικός λειτουργός ζητά να διερευνηθεί:

1) Εάν τηρήθηκε το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο κατά τη χορήγηση και την παρακολούθηση των δανείων.

2) Εάν υπήρξαν οι προβλεπόμενες εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα των τραπεζών.

3) Εάν ακολουθήθηκαν οι ορισθείσες διαδικασίες αξιολόγησης των αιτούντων το δάνειο.

4) Εάν λήφθηκαν οι προβλεπόμενες εξασφαλίσεις και τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα.

5) Εάν εγκρίθηκαν αναδιαρθρώσεις των δανείων βάσει επαρκής αξιολόγησης της επιχειρηματικής προοπτικής της κάθε δανειολήπτριας εταιρίας.

6) Εάν τα χρήματα των δανείων κατέληξαν για το σκοπό που αιτήθηκαν το δάνειο οι επιχειρήσεις.

Από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το εισαγγελικό έγγραφο αρχικά εστάλη στην Τράπεζα της Ελλάδος και μόλις πριν από μία εβδομάδα, διαβιβάστηκε στις τράπεζες που χορήγησαν τα δάνεια για να εκτελέσουν την εισαγγελική παραγγελία.

Ενοχλημένοι οι τραπεζίτες

Το γεγονός ότι η εισαγγελική παραγγελία δεν προσδιορίζει το χρονικό διάστημα των υπό διερεύνηση δανείων, αλλά ουσιαστικά καλεί τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς των τραπεζών να ελέγξουν στο σύνολό τους τις δανειακές συμβάσεις διαφορετικών Ομίλων, προκάλεσε, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μεγάλη δυσαρέσκεια.

Από τη μία, υποστηρίζουν οι πηγές, οι τραπεζίτες καλούνται να «ψάξουν» ακόμα και Ομίλους μεγαθήρια που αποπληρώνουν κανονικά τα δάνεια τους και αποτελούν για την ελληνική βιομηχανία «βαριά χαρτιά».

Από την άλλη, οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν ασαφή και γενική την εισαγγελική εντολή. «Αυτό θυμίζει κυνήγι μαγισσών –υποστηρίζουν- το οποίο, όμως, μπλοκάρει τους δικούς μας μηχανισμούς που το ίδιο διάστημα είναι επιφορτισμένοι με τεράστιο όγκο δουλειάς, εν μέσω μνημονιακών απαιτήσεων και προσπάθειας ανάκαμψης του τραπεζικού μας συστήματος».

Πηγή: mononews.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr