ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τέσσερις κίνδυνοι για την εκτέλεση του προϋπολογισμού

Δημοσίευση 21 Νοεμβρίου 2017, 20:44 / Ανανεώθηκε 21 Νοεμβρίου 2017, 23:08
Οι τέσσερις κίνδυνοι για την εκτέλεση του προϋπολογισμού
Facebook Twitter Whatsapp

Από ποιες παραμέτρους θα εξαρτηθεί η πορεία του

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τέσσερις είναι οι βασικοί κίνδυνοι για την υλοποίηση του προϋπολογισμού για το 2018, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, η πορεία του προϋπολογισμού θα εξαρτηθεί από:

  1. την ομαλή πρόοδο του προγράμματος στήριξης μέσω του ESM, έως την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 2018,
  2. την ομαλή και ασφαλής πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές, με τη δημιουργία ενός ικανού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας έναντι μελλοντικών κλονισμών στις διεθνείς αγορές,
  3. την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους (συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εξειδίκευσης του μηχανισμού προσαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης στην πραγματική εξέλιξη του ΑΕΠ), και
  4. την επικράτηση ομαλών συνθηκών στο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, έναντι των διεθνών αναταράξεων που επενέργησαν από το 2015 (προσφυγική κρίση, εσωστρέφεια σε επίπεδο κρατών- μελών της ΕΕ, πολιτική αποκλίσεων από το γενικότερο πνεύμα της παγκόσμιας συνεργασίας).

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας. Όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018- 2021, στα έτη που ακολουθούν έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος ώστε να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας και να υλοποιηθούν οι σημαντικές μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr