ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες ανατροπές φέρνει για εκατομμύρια νοικοκυριά ο προϋπολογισμός του 2018

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 22 Νοεμβρίου 2017, 10:07 / Ανανεώθηκε 22 Νοεμβρίου 2017, 14:02
Ποιες ανατροπές φέρνει για εκατομμύρια νοικοκυριά ο προϋπολογισμός του 2018
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Οι φόροι, οι εισφορές και οι περικοπές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέους φόρους και περικοπές δαπανών περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2018 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και η κυβέρνηση ευελπιστεί να είναι ο τελευταίος που θα φέρει τη σφραγίδα των απαιτήσεων των δανειστών για αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή.

Στις σελίδες του προϋπολογισμού περιλαμβάνονται προβλέψεις οικονομικών δεικτών για τη νέα χρονιά.

Ειδικότερα, με τον νέο προϋπολογισμό κόβονται οι κρατικές δαπάνες κατά 2,1 δισ. ευρώ (από 57,26 δισ. το 2017 μειώνονται στα 55,18 δισ. το 2018), ενώ επιβάλλονται πρόσθετα και ήδη ψηφισμένα εισπρακτικά μέτρα ύψους 1,86 δισ. ευρώ που αναλογούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του Μαΐου (500 εκατ. ευρώ) και σε μέτρα που περιλαμβάνονται στη μνημονιακή συμφωνία του 2015 και στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του 2016.

Στόχος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 να φτάσει στο 3,82% του ΑΕΠ (δηλαδή 0,2%-0,3% επιπλέον του μνημονιακού στόχου που είναι 3,5%), ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ προϋπολογίζεται στο 2,5%.

Ποια είναι όμως τα μέτρα, σε επίπεδο νέων φόρων και περικοπής δαπανών, από τα οποία το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισπράξει από τις τσέπες των φορολογουμένων επιπλέον 1,86 δισ. ευρώ από τα προϋπολογισθέντα;

 1. Καταργείται το ΕΚΑΣ από το 2018 για 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι θα έχουν απώλειες 1400 ευρώ ετησίως. Θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν λόγω αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων, μόνον 80.000 φορολογούμενοι και ακόμη λιγότεροι το 2019, καθώς από το 2020 καταργείται οριστικά για όλους.
 2. Αυξάνονται το 2018 οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές από 1,4 εκατ. αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, καθώς θα υπολογίζονται στα καθαρά τους κέρδη, στα οποία όμως θα προστίθενται και οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές της προηγούμενης χρονιάς, εν προκειμένω του 2017, ενώ μέχρι σήμερα αφαιρούνταν.
 3. Καταργείται η έκπτωση του 1,5% στην παρακράτηση φόρου για 1,5 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους για εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ ετησίως. Η χασούρα των φορολογουμένων θα είναι από 5 ευρώ και άνω στις καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους, ενώ η εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 68 εκατ. ευρώ.
 4. Επιβάλλεται «τέλος διαμονής» ανά ημερήσια χρήση δωματίων ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων καταλυμάτων. Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα το ημερήσιο τέλος διαμονής θα είναι 0,5 ευρώ, ενώ στα ξενοδοχεία θα κυμαίνεται ανάλογα με τα αστέρια από 1,5 ευρώ για τα ξενοδοχεία ενός-δύο αστεριών έως 4 ευρώ για τα πεντάστερα ξενοδοχεία. 
 5. Καταργείται ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ και σε άλλα 32 νησιά του Αιγαίου όπυο είχε διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς. Πρόκειται για νησιά όπως Λέσβος, Χίος, Σάμος, Δωδεκάνησα (πλην Ρόδου, Καρπάθου) κλπ.
 6. Καταργείται το 30% των φοροαπαλλαγών επί του εισοδήματος που διατηρούσαν δικαστές και βουλευτές, γεγονός που ισοδυναμεί σε εξοικονόμηση 44 εκατ. ευρώ για το κράτος.
 7. Ο ΕΝΦΙΑ αλλάζει και μετατρέπεται σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με τον ετήσιο εισπρακτικό στόχο να παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ. Αυτό θα γίνει με την εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών των ακινήτων και με αλλαγές των φορολογικών συντελεστών, ώστε το… μάρμαρο να πληρώσουν οι έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία (περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες) και να αποφύγουν την καταβολή οποιουδήποτε φόρου οι ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας κάτω των 50.000 ευρώ. Εάν εφαρμοστούν τα παραπάνω θα αποφύγουν τον φόρο ακινήτων περίπου 3,5-4 εκατ. φορολογούμενοι.
 8. Καταργείται, μετά από απαίτηση των δανειστών, το επίδομα πολυτέκνων (500 ευρώ ανά παιδί ετησίως) ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση 250 εκατ. ευρώ. Ως αντιστάθμισμα, σχεδιάζεται από το υπουργείο Εργασίας η αύξηση του επιδόματος για το πρώτο και δεύτερο παιδί.
 9. Επιβάλλεται φόρος στις βραχυχρόνιες εκμισθώσεις τύπου Airbnb για τα μισθώματα που εισπράχθηκαν το 2017. Θα κυμαίνεται, όπως και στις μισθώσεις ακινήτων, από 15%-45%, ανάλογα με το ύψος των εισπραχθέντων εισοδημάτων.
 10. Περικόπτεται κατά 50% το ποσό (από 108 εκατ. ευρώ στα 50 εκατ. ευρώ) που χορηγείται ως επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Αυτό θα οδηγήσει ή σε αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης, άρα λιγότερους δικαιούχους, ή σε μικρότερη για το 2018 επιδότηση στους δικαιούχους που το έλαβαν πέρυσι.
 11. Καταργείται η έκπτωση στο φόρο εισοδήματος των ιατροφαρμακευτικών δαπανών (η τελευταία απομένουσα φοροαπαλλαγή) της οποίας έκαναν χρήση λόγω προβλημάτων υγείας περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι ετησίως. Η εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό θα φτάσει τα 121 εκατ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr