ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάντηση ΥΠΟΙΚ στη ΝΔ: «Από ποιες δαπάνες θα περικόψει για να μειώσει τους φόρους;»

Δημοσίευση 22 Νοεμβρίου 2017, 10:07 / Ανανεώθηκε 22 Νοεμβρίου 2017, 10:07
Απάντηση ΥΠΟΙΚ στη ΝΔ: «Από ποιες δαπάνες θα περικόψει για να μειώσει τους φόρους;»
Facebook Twitter Whatsapp

«Hic Rodhus hic salta...» δηλαδή «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.

«Από ποιες δαπάνες θα περικόψει για να μειώσει τους φόρους η ΝΔ;» σχολιάζει το υπουργείο Οικονομικών, ως απάντηση στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για τον προϋπολογισμό του 2018, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

«Στην ανακοίνωση που έσπευσε να εκδώσει η Νέα Δημοκρατία λίγο μετά την κατάθεση  του Προϋπολογισμού 2018 στη Βουλή, δεν απαντά ούτε σε ένα "και" της Εισηγητικής Έκθεσης και ανάλογα δεν έχει απολύτως τίποτε να αντιπροτείνει.

Αρκέστηκε, βεβαίως, σε μία επαναλαμβανόμενη κατακλείδα για την "ανάγκη νέας οικονομικής πολιτικής" και στην εξ ίσου πολιτικά απέλπιδα ευχολογία για «νέα πολιτική και νέα διακυβέρνηση». Γενικώς.

Όμως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στις Επιτροπές, δίνεται μία ακόμη ευκαιρία στην αντιπολίτευση να αποκαλύψει την ατζέντα της και να απαντήσει στο ερώτημα που επανειλημμένως έχει θέσει ο υπουργός Οικονομικών στον αρχηγό της:

Από ποιες δαπάνες θα περικόψει για να μειώσει τους φόρους; Από την Παιδεία; Από την Υγεία; Από την ασφάλιση; Από το Δημόσιο;
», αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

ΝΔ: Φέρνουν μέτρα 1,9 δισ. ευρώ

Για προϋπολογισμό λιτότητας και καχεξίας κάνει λόγο η ΝΔ σε ανακοίνωσή της, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φέρνει νέους φόρους και περικοπές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ΝΔ αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του 2018 αποκαλύπτει ότι η φετινή υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου, δεν οφείλεται στο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, καθώς αυτός "ψαλιδίζεται", για μία ακόμη φορά, στο 1,6%, αντί 2,7% της αρχικής πρόβλεψης.

«Αντίθετα, είναι το αποτέλεσμα της συνειδητής, ανελέητης, φορολογικής και ασφαλιστικής κυβερνητικής επιδρομής και της εσωτερικής στάσης πληρωμών. Που καθρεφτίζεται:

  • στις 1.000.000 κατασχέσεις που ήδη έχουν επιβληθεί, ενώ επιπλέον 733.000 συμπολίτες μας βρίσκονται στο κυβερνητικό στόχαστρο,
  • στη μη απονομή 300 χιλιάδων συντάξεων, και
  • στην αναστολή δαπανών για δημόσιες επενδύσεις», συνεχίζει η Πειραιώς.

Παράλληλα σημειώνει πως το 2018, νέα μέτρα, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, θα επιβληθούν, όπως είναι ενδεικτικά οι νέες περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο, οι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα, η κατάργηση του ΕΚΑΣ και της έκπτωσης φόρου για ιατρικές εξετάσεις, η επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ο φόρος διαμονής, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τέλος επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση έχει επιβάλλει συνολικά 27 νέους φόρους και 21 περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, έχει μειώσει, και μάλιστα 2 φορές, το αφορολόγητο, έχει αυξήσει τους πιο άδικους έμμεσους φόρους και δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ. Η αλλαγή οικονομικής πολιτικής έχει καταστεί απολύτως αναγκαία. Αυτό όμως προϋποθέτει πολιτική αλλαγή και νέα διακυβέρνηση».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr