ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

OOΣΑ: Κάνει... πρωταθλητισμό στην επιβολή των φόρων η Ελλάδα

Δημοσίευση 23 Νοεμβρίου 2017, 14:39 / Ανανεώθηκε 23 Νοεμβρίου 2017, 18:43
OOΣΑ: Κάνει... πρωταθλητισμό στην επιβολή των φόρων η Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την έρευνα, στα 100 ευρώ εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, στην Ελλάδα οι εισφορές συνδράμουν με 29 ευρώ.

Πρωταθλήτρια στους... φόρους σε σχέση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ εμφανίζεται σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού η Ελλάδα για το 2016. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δέκατη θέση σε επίπεδο φορολογικής επιβάρυνσης προς το ΑΕΠ.
Ωστόσο, όταν γίνεται αντιπαραβολή με βάση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές τότε η χώρα μας κατατάσσεται στην κορυφή των επιβαρύνσεων. 

Την ίδια στιγμή, σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με το μέσο όρο είναι οι φόροι εισοδήματος, όμως το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων σε συνάρτηση με το ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την έρευνα, στα 100 ευρώ εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, στην Ελλάδα οι εισφορές συνδράμουν με 29 ευρώ ( 26 ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ), έμμεσοι φόροι ( ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ) εισφέρουν 39 ευρώ (32 ο μέσος όρος) ενώ η συμμετοχή των εταιρικών φόρων είναι στα 6 ευρώ ( έναντι 9 στον ΟΟΣΑ) και οι φόροι στην περιουσία δίνουν 8 ευρώ ( έναντι 6 στον ΟΟΣΑ). 

Αναλυτικά τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει την 9η υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στις χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά τους φόρους στην περιουσία κυρίως λόγω ΕΝΦΙΑ, ενώ καταλάμβανε το 2015 την 15η θέση. Στο μέτωπο των έμμεσων φόρων, η χώρα κατέλαβε την 7η θέση ανάμεσα στις 35.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr