ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα δύο κρίσιμα ραντεβού της εβδομάδας που θα κρίνουν οικονομία και τράπεζες

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 16 Απριλίου 2018, 13:36 / Ανανεώθηκε 16 Απριλίου 2018, 13:36
Τα δύο κρίσιμα ραντεβού της εβδομάδας που θα κρίνουν οικονομία και τράπεζες
Facebook Twitter Whatsapp
Ο παράγοντας ΔΝΤ

Στη Φρανκφούρτη θα βρεθούν την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να ενημερωθούν και να λάβουν οδηγίες από τις εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα αποτελέσματα των stress tests που διενεργήθηκαν στα πιστωτικά ιδρύματα το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έδειξαν ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες περνούν επιτυχώς τα stress tests και εκπληρώνουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις ακόμη και με το δυσμενές σενάριο. Μετά από αυτό απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο μιας 4ης στη σειρά ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με κρατική στήριξη κι αυτό αυτό που ίσως απαιτηθεί θα είναι μικρές κεφαλαιακές ανάγκες που μπορούν ωστόσο να καλυφθούν με τη στήριξη ιδιωτών μετόχων.

Το δεύτερο κρίσιμο ραντεβού εντός της εβδομάδας θα αφορά τους επιτελείς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που θα ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στις συναντήσεις αυτές, γνωστές ως Washington Group, θα συμμετάσχουν, εκτός από τους επικεφαλής του ΔΝΤ, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ.

Στις συναντήσεις αυτές, που κάθε άλλο παρά τεχνικού χαρακτήρα είναι, θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων (μείωση συντάξεων και αφορολογήτου) και ο βαθμός επιτήρησης της χώρας μετά την λήξη του Μνημονίου στις 20 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr