ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει προσεχώς η «κάνουλα» της χρηματοδότησης από τις τράπεζες

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 3 Μαΐου 2018, 07:01 / Ανανεώθηκε 3 Μαΐου 2018, 07:01
Ανοίγει προσεχώς η «κάνουλα» της χρηματοδότησης από τις τράπεζες
Facebook Twitter Whatsapp

Ποιοι είναι οι τρεις στόχοι των πιστωτικών ιδρυμάτων

Σε τρεις κύριους στόχους θα επικεντρωθούν προσεχώς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα μετά τα θετικά αποτελέσματα των stress tests  από το Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής ΚεντρικήςΤράπεζας, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως το ερχόμενο Σάββατο.

Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό στις διοικήσεις των συστημικών Τραπεζών, δεν θα απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση, καθώς οι ελληνικές τράπεζες κέρδισαν το στοίχημα της άσκησης αντοχής σε ακραία σενάρια πιστωτικού κινδύνου λόγω και της καλής εξέλιξης της οικονομίας.

Μάλιστα, τα πιστωτικά ιδρύματα είχαν φροντίσει πριν τους εποπτικούς ελέγχους από την κεντρική ευρωπαική τράπεζα να λάβουν αυξημένες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κυρίως για επιχειρηματικά δάνεια.

Μετά τα παραπάνω οι στοχεύσεις των Τραπεζών πλέον από εδώ και μπρος εστιάζονται σε τρεις παραμέτρους:

  • Στόχος πρώτος: Μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 31 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019 από 95,7 δισ. ευρώ σήμερα. Αυτό θα γίνει με αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων κυρίως χωρίς εξασφαλίσεις σε ξένα funds, ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων μέσω πλειστηριασμών ακινήτων που είχαν υποθηκευτεί κλπ.
  • Στόχος δεύτερος: Επιστροφή καταθέσεων μετά τη μεγάλη φυγή (περίπου 90 δις ευρώ) στα χρόνια της κρίσης. Αυτό επιδιώκεται να γίνει με χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών (ανάληψη του 100% των καταθέσεων με νέο χρήμα) κλπ. Ηδη μετά τα μέσα του 2016 έχουν επιστρέψει στις Τράπεζες περίπου 10 δισ. ευρώ ,με τον περασμένο Μάρτιο να έχει επιστρέψει 1,1 δισ. ευρώ  ρευστό, κυρίως από νοικοκυριά.
  • Στόχος τρίτος: Μετά το τέλος των Μνημονίων και αναλόγως της εξέλιξης των «κόκκινων» δανείων και της επιστροφής των καταθέσεων ανοίγει η κάνουλα της χρηματοδότησης, κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αυστηρά όμως κριτήρια,και με αποδέκτες επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr