ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση του αφορολόγητου αλλά με αντίμετρα προτείνει ο ΣΕΒ

Δημοσίευση 2 Μαΐου 2018, 16:00 / Ανανεώθηκε 2 Μαΐου 2018, 16:59
Μείωση του αφορολόγητου αλλά με αντίμετρα προτείνει ο ΣΕΒ
Facebook Twitter Whatsapp

Για την «μακροχρόνια αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας»

Μείωση του γενικού αφορολόγητου ορίου εισοδήματος, αλλά και υιοθέτηση ταυτόχρονα ενός «γενναιόδωρου» αφορολόγητου για κάθε προστατευόμενο τέκνο και για άτομα μεγάλης ηλικίας προτείνει ο ΣΕΒ σε ειδική έκθεση για τη φορολογία και τις συνέπειες της υπεροφορολόγησης.

«Η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν αποσκοπεί τόσο στην επίτευξη βραχυχρόνιων δημοσιονομικών στόχων, αλλά στη μακροχρόνια αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας και κατά συνέπεια των μακροχρόνιων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και, αντίστοιχα, της πορείας των δημοσίων εσόδων στο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής του δημοσίου χρέους» αναφέρει στην έκθεσή του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων.

Οι προτάσεις του ΣΕΒ αποσκοπούν σε «μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία δεν θα καταστήσει την Ελλάδα χώρα χαμηλής φορολογίας αλλά θα εξαλείψει φορολογικές υπερβολές και στρεβλώσεις» όπως αναφέρεται.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν:
 

  • Συνδυαστική και σταδιακή μείωση κατά 30% των φόρων στα επιχειρηματικά κέρδη και τα διανεμόμενα μερίσματα, περιλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς μείωση κατά 10% του επιχειρηματικού φορολογικού συντελεστή αυξάνει 1,3% το ΑΕΠ,
  • Εξορθολογισμό του μίγματος έμμεσων και ειδικών φόρων, τελών, εισφορών, και επιβαρύνσεων σε κρίσιμες για τον παραγωγικό μετασχηματισμό δραστηριότητες, όπου αυτές ξεπερνούν τον μέσο όρο των αντίστοιχων επιβαρύνσεων σε άλλες χώρες της Ε.Ε.,
  • Εφαρμογή επενδυτικών φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες δουλειές και έσοδα στο δημόσιο,
  • Επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τιμολόγησης σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας στα πλαίσια της προσπάθειας αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
  • Λαμβάνοντας υπόψη τα δύσκολα δημοσιονομικά της χωράς, και εφόσον θεσμοθετηθούν τα παραπάνω, προτείνεται από τον ΣΕΒ να μένει -σε κάθε περίπτωση- προς φορολόγηση τουλάχιστον 30% από τα φορολογητέα κέρδη των επιχειρήσεων ετησίως.

Σε σχέση με άλλες χώρες που εφαρμόζουν υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, ο Σύνδεσμος τονίζει η Ελλάδα πλέον είναι «φοροπρωταθλητής» σε όλες τις διαστάσεις του φορολογικού συστήματος, ενώ παραμένει από θεσμικής πλευράς αναπτυσσόμενη χώρα, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. ή του ΟΟΣΑ.

«Σίγουρα υπάρχουν χώρες μέλη της ΕΕ που παραμένουν ανταγωνιστικές, όπως π.χ. οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης που επιβάλλουν αντίστοιχα υψηλούς φόρους με την Ελλάδα του σήμερα. Όμως, αυτές οι χώρες προσφέρουν, ως αποτέλεσμα της θεσμικής τους ωριμότητας, ένα σταθερό πλαίσιο οικονομικής δραστηριοποίησης καθώς και υψηλή ποιότητα δημοσίων υπηρεσιών που είναι σε αντιστοιχία με αυτές τις αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις», καταλήγει ο ΣΕΒ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr