ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ώρα της... λυπητερής από την Εφορία για εισοδήματα, ακίνητα και ΙΧ

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 3 Μαΐου 2018, 10:00 / Ανανεώθηκε 3 Μαΐου 2018, 10:00
Η ώρα της... λυπητερής από την Εφορία για εισοδήματα, ακίνητα και ΙΧ
Facebook Twitter Whatsapp

Τι έσοδα προσδοκά να συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών

Μετά από παρένθεση λίγων μηνών όπου η Εφορία είχε σταματήσει να καλεί με ειδοποιητήρια τους φορολογούμενους να πληρώσουν τους ετήσιους φόρους εισοδήματος, ακινήτων, Ι.Χ κλπ (με εξαίρεση τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις) ήρθε πλέον η ώρα της καταβολής των φόρων με αρχή το φόρο εισοδήματος. Μετά το άνοιγμα του taxisnet μέχρι σήμερα έχουν υποβάλλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος περίπου 100.000 φορολογούμενοι και ο αριθμός τους ολοένα θα αυξάνει τις ερχόμενες ημέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της υποβολής των δηλώσεων στα τέλη Μαΐου.

Από τα μέχρι σήμερα εκκαθαριστικά που έχουν εκδοθεί, το 60% από αυτά είναι μηδενικά, το 27% χρεωστικά και το 13% πιστωτικά. Από τους άμεσους και έμμεσους φόρους εισοδήματος, περιουσίας και προϊόντων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προϋπολογίσει να εισπράξει περίπου 48,1 δισ. ευρώ.

Φυσικά, όπως κάθε χρόνο, τους περισσότερους από τους άμεσους φόρους καλούνται να καταβάλλουν τα γνωστά υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Ωστόσο άλλα 2,6 φορολογούμενοι με εισοδήματα από ενοίκια και ελευθέρια επαγγέλματα θα κληθούν και αυτοί να συμβάλλουν στα συνολικά έσοδα με 4 δισ. ευρώ ή 1500 ευρώ κατά μέσο όρο έκαστος.

Επόμενος σταθμός για την τσέπη των φορολογούμενων θα αποτελέσουν τα ειδοποιητήρια για τον νέο ΕΝΦΙΑ που αναμένεται να αποσταλούν σε 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων έως τα τέλη Αυγούστου ώστε να συγκεντρωθούν στα ταμεία του κράτους 3,2 δισ. ευρώ.

Έως το τέλος του χρόνου εκατομμύρια κάτοχοι Ι.Χ και μοτοσικλετών θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τα τέλη κυκλοφορίας, από τα οποία το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει έσοδα 1,2 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω αφορούν τους φορολογούμενους που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία, καθώς περίπου 800.000 οφειλέτες που έχουν παλαιά χρέη και έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση (των 100 δόσεων ή των 12-24 δόσεων) θα πρέπει να πληρώνουν και πρόσθετες μηνιαίες δόσεις εξόφλησης, ώστε να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κινητής και ακίνητης περιουσίας.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr