ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομολόγοι προειδοποιούν τον Τραμπ για το εμπόριο με αναφορές στο Κραχ

Δημοσίευση 4 Μαΐου 2018, 16:43 / Ανανεώθηκε 4 Μαΐου 2018, 22:12
Οικονομολόγοι προειδοποιούν τον Τραμπ για το εμπόριο με αναφορές στο Κραχ
Photo: ΑΠΕ-ΕΡΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Νομπελίστες και πρώην σύμβουλοι του Λευκού Οίκου θεωρούν επικίνδυνους τους δασμούς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε μια σημαντική παρέμβαση στον εμπορικό πόλεμο των δασμών, περισσότεροι από 1.100 Αμερικανοί οικονομολόγοι υπογράφουν επιστολή προειδοποιώντας τον Τραμπ και το αμερικανικό Κογκρέσο να μην επαναλάβουν τα λάθη της δεκαετίας ’30 με την υιοθέτηση πολιτικών εμπορικού προστατευτισμού.

Οι οικονομολόγοι, ανάμεσά τους νομπελίστες και πρώην σύμβουλοι του Λευκού Οίκου καλούν τον Αμερικανό πρόεδρο και το Κογκρέσο να υπαναχωρήσουν από τις απειλές περί δασμών, υποστηρίζοντας ότι οι αντίστοιχες ενέργειες στις οποίες προέβη το Κογκρέσο τη δεκαετία του 1930 βύθισαν την αμερικανική οικονομία στη Μεγάλη Ύφεση.

Με την επιστολή τους προειδοποιούν ότι οι δασμοί προστατευτισμού θα αυξήσουν τελικά τις τιμές που θα κληθούν να καταβάλουν οι Αμερικανοί καταναλωτές, και ότι οι υψηλοί δασμοί θα επηρεάσουν τις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες χωρίς βα συμβάλλουν στην παγκόσμια ειρήνη.

Την επιστολή έσπευσε να σχολιάσει η Κίνα, η οποία επηρεάζεται πιο άμεσα από τους δασμούς του Τραμπ και έχει προειδοποιήσει με αντίμετρα.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ τόνισε ότι η μονομέρεια και ο προστατευτισμός είναι ενέργειες απομόνωσης και δεν συνάδουν με τον νόμο της αγοράς και τους διεθνείς κανόνες.

«Έχουμε δει ότι αυτές τις ημέρες όλες οι πλευρές της διεθνούς κοινότητας έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει από τις ΗΠΑ να σεβαστούν τον ΠΟΕ [Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου] και να συμμορφωθούν με τους πολυμερείς κανόνες. Υπάρχουν επίσης ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ που είναι ανοικτά ενάντια στη χρήση του εμπορικού προστατευτισμού από την αμερικανική πλευρά» δήλωσε η Χούα.

Σύμφωνα με την ίδια, η επιστολή επισημαίνει την ουσία του ζητήματος και τους κινδύνους που θα προκύψουν.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr