ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί παραιτήθηκε από την Εθνική ο Λ. Φραγκιαδάκης

Δημοσίευση 5 Μαΐου 2018, 09:36 / Ανανεώθηκε 5 Μαΐου 2018, 09:13
Γιατί παραιτήθηκε από την Εθνική ο Λ. Φραγκιαδάκης
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Παύλος Μυλωνάς θα ασκεί τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου μέχρι την τακτική γενική συνέλευση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την παραίτησή του υπέβαλε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. της τράπεζας, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς θα ασκεί τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου μέχρι την τακτική γενική συνέλευση, ενώ άμεσα –πιθανότατα εντός της εβδομάδας– θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εύρεση νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής: «Κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ανακοινώθηκε η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ύστερα από τη συμπλήρωση πλήρους θητείας και εποικοδομητικής συνεργασίας τριών ετών. Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ανέλαβε τη διοίκηση της τράπεζας τον Μάρτιο του 2015 σε μια περίοδο κρίσιμη για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας, εκπληρώνοντας σημαντικό έργο για την επιτυχή εκτέλεση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Η ολοκλήρωση της θητείας του κ. Φραγκιαδάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου συμπίπτει με την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του σχεδίου αναδιάρθρωσης και την απόφαση της τράπεζας να προχωρήσει τώρα σε επανασχεδιασμό της επιχειρησιακής της στρατηγικής. Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση και εφαρμογή νέας στρατηγικής και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, μιλώντας ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου, αποφάσισε και ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την έναρξη της διαδικασίας διαδοχής».

Ορισμένες πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι οι αρνητικές εξελίξεις, το τελευταίο διάστημα, σε κρίσιμα ζητήματα για την τράπεζα όπως το «ναυάγιο» στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η ακύρωση της πώλησης της θυγατρικής της στη Ρουμανία, αλλά και οι χειρισμοί που έγιναν στο θέμα του επικουρικού ταμείου (ΛΕΠΕΤΕ), δημιούργησαν βαρύ κλίμα και ήταν αυτά που προκάλεσαν την απόφαση για την «άμεση διαμόρφωση και την εφαρμογή νέας στρατηγικής».

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία του κ. Φραγκιαδάκη συνολικά κρίνεται θετική, ενώ κατά πληροφορίες οι επιδόσεις της Εθνικής Τράπεζας στο stress test –τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν σήμερα– ήταν από τις καλύτερες μεταξύ των συστημικών τραπεζών, στηριζόμενη στη πολύ ισχυρή κεφαλαιακή θέση της. Επιπλέον, ο κ. Φραγκιαδάκης προχώρησε με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και συνέπεια στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που είχε συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές, και μέσω του οποίου ενισχύθηκε σημαντικά η κεφαλαιακή βάση της τράπεζας. Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η πρώτη που πέτυχε τον μηδενισμό της εξάρτησής της από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΤΕ την Παρασκευή, ο πρόεδρος του ομίλου, Κώστας Μιχαηλίδης, ευχαρίστησε εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου τον κ. Φραγκιαδάκη για το σημαντικό και δύσκολο έργο που επιτεύχθηκε κατά την τελευταία τριετία και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις μελλοντικές του επιδιώξεις. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην άμεση έναρξη εφαρμογής νέου στρατηγικού σχεδίου μετεξέλιξης και εκσυγχρονισμού της τράπεζας και του ομίλου προς το συμφέρον των εργαζομένων, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr