ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλικός προϋπολογισμός: Η Ρώμη ονειροβατεί, προειδοποιούν Κομισιόν και ΔΝΤ

Δημοσίευση 8 Νοεμβρίου 2018, 16:49 / Ανανεώθηκε 8 Νοεμβρίου 2018, 16:46
Ιταλικός προϋπολογισμός: Η Ρώμη ονειροβατεί, προειδοποιούν Κομισιόν και ΔΝΤ
Facebook Twitter Whatsapp

Αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις για ανάπτυξη και προς τα πάνω οι εκτιμήσεις της Ρώμης για το έλλειμμα

Νέες προειδοποιήσεις για την ιταλική οικονομία απηύθυναν την Πέμπτη όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη και προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της Ρώμης για το έλλειμμα.

Ο επίτροπος Οικονομικών Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιέρ Μοσκοβισί ανακοίνωσε σήμερα ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,2% το 2019, και όχι κατά 1,5%, όπως θεωρεί η κυβέρνηση Κόντε.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανεβάζει το ιταλικό έλλειμμα για το 2019 στο 2,9% του ΑΕΠ και στο 3,1% για το 2020, ενώ η πρόβλεψη της Ρώμης, για την επόμενη χρονιά, δεν ξεπερνά το 2,4%.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην επιτροπή, υποστήριξε με έμφαση ότι « οι προβλέψεις αυτές είναι σε σαφή αντίθεση με εκείνες της ιταλικής κυβέρνησης και απορρέουν από μια μερική και όχι προσεκτική ανάλυση του κειμένου προϋπολογισμού».

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «πρόκειται για τεχνικό ολίσθημα της Κομισιόν, που δεν θα επηρεάσει την δουλειά της ιταλικής κυβέρνησης», η οποία θεωρεί ότι «το ανώτατο όριο του ελλείμματος, παραμένει το 2,4%».

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ προειδοποιούσε ότι η Ιταλία πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος κατά προτεραιότητα, όσο η οικονομική ανάπτυξη το επιτρέπει.

«Οι χώρες θα πρέπει να θέτουν ως προτεραιότητα μέτρα που μειώνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα προς τους μεσοπρόθεσμους στόχους και χαμηλότερο χρέος», ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεσή του για τις περιφερειακές προοπτικές της Ευρώπης.

«Η αναγκαιότητα είναι μεγαλύτερη σε χώρες με σημαντικές ευπάθειες όπως η Ιταλία και η Τουρκία», ανέφερε το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας θα αυξηθεί μόνο κατά 1,0% το 2019 και 0,9% το 2020.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία της υψηλότερης της δυνητικής ανάπτυξης και της χαμηλότερης ανεργίας για να προωθήσουν φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές προκειμένου να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και να ξαναδημιουργήσουν ‘μαξιλάρια’ για να διευκολύνουν την αντιμετώπιση μελλοντικών σοκ», ανέφερε το ΔΝΤ.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr