ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα για τον περιορισμό των μετρητών και αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών προωθεί το ΥΠΟΙΚ

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 11 Νοεμβρίου 2018, 11:55 / Ανανεώθηκε 11 Νοεμβρίου 2018, 11:26
Μέτρα για τον περιορισμό των μετρητών και αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών προωθεί το ΥΠΟΙΚ
Facebook Twitter Whatsapp

Τι αλλάζει για την κατοχύρωση του αφορολόγητου και τα POS με τις ταμειακές μηχανές

Με μετρητά άρχισαν και πάλι, μετά την απελευθέρωση των περιορισμών των capital controls,  να πληρώνουν για αγορές αγαθών η παροχή υπηρεσιών αρκετοί  Ελληνες καταναλωτές ,περιορίζοντας τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω e-banking  η με πλαστικό χρήμα οι οποίες είχαν εκτοξευτεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να οργιάζει και πάλι η φοροδιαφυγή που, ως γνωστόν, ευδοκιμεί  μέσω του ρευστού, ενώ περιορίζεται, κατά πολύ, όταν γίνεται  χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος το οποίο διέρχεται μέσα από τραπεζικά κανάλια ,άρα μπορεί  να ελεγχθεί  από την φορολογική διοίκηση.

Προκειμένου να περιοριστεί η χρήση των μετρητών  και να αυξηθεί η χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να λάβει νέα μέτρα όπως..

1) Αύξηση  του ποσοστού των ετήσιων ηλεκτρονικών δαπανών που απαιτείται να διενεργούν  κάθε χρόνο μισθωτοί, συνταξιούχοι και   κατ επάγγελμα αγρότες   για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο.

Ετσι αντί για ποσοστό 10% ηλεκτρονικών δαπανών  που  ισχύει σήμερα για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ το ποσοστό θα ανέβει στο 15%,για ετήσια εισοδήματα από 10.001 -30.000 ευρώ από 15% σε 20% και εισοδήματα άνω των 30.001 ευρώ   το ποσοστό κάλυψης μέσω  e-banking, πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικού πορτοφολιού  αυξάνει από 20% στο 25 %.

2) Θα μειωθεί το όριο των 500 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ) επί του οποίου  μπορεί να γίνει εξόφληση αγοράς προϊόντων  η εξόφληση τιμολογίων προμήθειας αγαθών η παροχής υπηρεσιών με μετρητά  και η δαπάνη αυτή να αναγνωρίζεται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα του λήπτη.

Το ποσό αναμένεται να μειωθεί στα 200-300 ευρώ ,πάνω από τα οποία όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα.

3) Tο Υπουργείο Οικονομικών μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο υποχρεωτικής διασύνδεσης του μηχανήματος POS που λειτουργεί σε ένα κατάστημα με την ταμειακή μηχανή απόδειξης λιανικών πωλήσεων.

Στόχος είναι να εκδίδονται αυτομάτως τα ισόποσα ποσά μιας αγοράς ή συναλλαγής από το μηχάνημα POS και την ταμειακή μηχανή που παράλληλα θα είναι συνδεδεμένα με το taxis το οποίο θα λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο γνώση για κάθε συναλλαγή.

Η διασύνδεση μηχανήματος POS και ταμειακής μηχανής με αυτόματη έκδοση ισόποσων αποδείξεων σχεδιάζεται να εφαρμοστεί, καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα αποφυγής έκδοσης λιανικής απόδειξης από την ταμειακή μηχανή, όπως και περιπτώσεις όπου το POS ήταν συνδεδεμένο με τράπεζα του εξωτερικού η συνδεδεμένο σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό από αυτόν που δηλώθηκε στην εφορία.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr