ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικά ΜΜΕ: Συναγερμός για τα «κόκκινα» δάνεια και φόβοι για νέα ανακεφαλαιοποίηση

Δημοσίευση 24 Νοεμβρίου 2018, 17:16 / Ανανεώθηκε 24 Νοεμβρίου 2018, 20:25
Γερμανικά ΜΜΕ: Συναγερμός για τα «κόκκινα» δάνεια και φόβοι για νέα ανακεφαλαιοποίηση
Facebook Twitter Whatsapp

Τα σενάρια 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NTV εστιάζει στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τα νέα σχέδια για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

«Τρεις φορές μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια έπρεπε να διασωθούν οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά ακόμη δεν έχουν εξυγιανθεί. Η Αθήνα θέλει αυτή τη φορά να εμποδίσει την κατάρρευση με τη δημιουργία μιας bad bank. Άτι τέτοιο όμως φαίνεται δύσκολο χωρίς χρήματα από τις Βρυξέλλες» αναφέρει το NTV και αναμεταδίδει η Deutsche Welle.

Ακόμη επισημαίνει τις μεγάλες προσπάθειες διάσωσης των ελληνικών τραπεζών, από τις οποίες το ελληνικό κράτος άντλησε 50 δισ. ευρώ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ωστόσο «παρ' όλα αυτά ακόμη πάνω από τα μισά τραπεζικά δάνεια εξακολουθούν να είναι προβληματικά. Οι εταιρείες και τα νοικοκυριά που έχουν δανειστεί χρήματα δύσκολα μπορούν να τα αποπληρώσουν (…) Πουθενά αλλού στην Ε.Ε. τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση».

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ εστιάζει στα σχέδια που εξετάζονται στην Ελλάδα για τη διάσωση των τραπεζών. Τα δύο πρώτα σενάρια προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών και σχετίζονται με τη σύσταση μιας bad bank (κακής τράπεζας) ειδικού σκοπού, η οποία θα μπορεί να αναλαμβάνει και να διασφαλίζει στο μέλλον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα μεταβιβάζονται σε αυτήν από τις επιμέρους τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

►Διαβάστε περισσότερα: Δείτε ολόκληρο το σχέδιο της ΤτΕ για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

Ένα τρίτο σενάριο αναφορικά με τη διαχείριση των επισφαλών δανείων θα μπορούσε -σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο αναφέρεται και το NTV- να στηριχθεί σε ένα μοντέλο τραπεζικής διάσωσης σαν αυτό που εφαρμόστηκε στην Κύπρο. Το NTV εκτιμά πάντως ότι «είτε έτσι είτε αλλιώς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τη διάσωση των τραπεζών. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνο πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές και ανάπτυξη».

Στο μεταξύ αυξάνεται και η πίεση της ΕΚΤ. Oι αποσβέσεις, η αναδιάρθρωση και η πώληση επισφαλών δανείων εξαντλούν ακόμη περισσότερο την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Είναι πιθανό οι ελληνικές τράπεζες αλλά και το ελληνικό κράτος να μη μπορούν να αντεπεξέλθουν στη διάσωση των τραπεζών με τις δικές τους δυνάμεις. H Eλλάδα και η Ευρώπη δεν θα έχουν άλλη επιλογή.

Μια πρόγευση για το τι άλλο μπορεί να συμβεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές (σ.σ.: αν δεν ληφθούν από κοινού νέα μέτρα) μπορεί να πάρει κανείς ήδη από τις τιμές των μετοχών. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει χάσει το ήμισυ της αξίας του φέτος ενώ οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών καταγράφουν απώλειες κατά μέσο όρο πάνω από 30%. Η διάσωση είναι επιτακτική.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr