ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι δείχνουν τα stress tests για τις τράπεζες της Ευρωζώνης

Δημοσίευση 4 Φεβρουαρίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 4 Φεβρουαρίου 2019, 14:36
Τι δείχνουν τα stress tests για τις τράπεζες της Ευρωζώνης
Facebook Twitter Whatsapp

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα τα συνολικά αποτελέσματα για την άσκηση αντοχής (stress test) που έγινε το 2018 σε 87 τράπεζες.

Βελτιωμένη είναι η κεφαλαιακή βάση των σημαντικών τραπεζών της Ευρωζώνης, που εποπτεύονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα τα συνολικά αποτελέσματα για την άσκηση αντοχής (stress test) που έγινε το 2018 σε 87 τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι 33 τράπεζες της Ευρωζώνης που συμμετείχαν στο πανευρωπαϊκό stress test που συντόνισε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ). Η ΕΚΤ διεξήγαγε, επίσης, stress test σε 54 σημαντικές τράπεζες που εποπτεύει απευθείας, οι οποίες δεν συμμετείχαν στο stress test της ΕΒΑ. Ημερομηνία αναφοράς για το stress test του 2018 ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2017.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι 87 τράπεζες που εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ έγιναν πιο ανθεκτικές σε χρηματοπιστωτικά σοκ την τελευταία διετία. Αν και η άσκηση αντοχής έγινε με ένα πιο δυσμενές σενάριο σε σχέση με αυτή του 2016, ο μέσος δείκτης κεφαλαίων (Common Equity Tier 1, CET1) των 87 τραπεζών μετά από μία τριετή περίοδο πίεσης διαμορφώθηκε στο 10,1% έναντι 8,8% πριν από δύο χρόνια.

Για τις 54 μεσαίου μεγέθους τράπεζες, που ελέγχθηκαν μόνο από την ΕΚΤ, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες, αυξάνοντας την ικανότητά τους να απορροφούν χρηματοπιστωτικά σοκ. Οι τράπεζες αυτές έχουν το 9% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών της Ευρωζώνης, ενώ οι 33 τράπεζες που μετείχαν στην άσκηση της EBA έχουν περίπου το 70% του συνολικού ενεργητικού.

Χάρη στη συνεχή ενίσχυση των κεφαλαίων τους τα τελευταία χρόνια, οι 54 αυτές τράπεζες εισήλθαν στην άσκηση αντοχής με ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση, με έναν μέσο δείκτη κεφαλαίων CET 1 στο 16,9% έναντι 14,7% το 2016. Οι ίδιες τράπεζες εξήλθαν από την άσκηση αντοχής με υψηλότερα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Παρά το πιο αυστηρό δυσμενές σενάριο, οι τράπεζες είχαν στο τέλος της άσκησης έναν κεφαλαιακό δείκτη CET1 ύψους 11,8% έναντι 8,5% το 2016.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr