ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωριστά εκκαθαριστικά φόρου από τον Μάιο για τα έγγαμα ζευγάρια - Οδηγός για τις φορολογικές δηλώσεις

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 25 Φεβρουαρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 1 Μαρτίου 2019, 20:22
Χωριστά εκκαθαριστικά φόρου από τον Μάιο για τα έγγαμα ζευγάρια - Οδηγός για τις φορολογικές δηλώσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Οι «παγίδες» που κρύβουν οι χωριστές δηλώσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα (πιστωτικό η χρεωστικό) θα αρχίσουν να λαμβάνουν από τον Μάιο και μετά από την Εφορία τουλάχιστον 5,2 εκατομμύρια έγγαμα ζευγάρια που θα υποβάλλουν από κοινού η χωριστά δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Με την έκδοση χωριστών εκκαθαριστικών στα έγγαμα ζευγάρια παύει πλέον ο συμψηφισμός ποσών που παρατηρούνταν σε αρκετά ζευγάρια όπου ο ένας ελάμβανε επιστροφή φόρου και ο άλλος καλούνταν να πληρώσει φόρο εισοδήματος ανά έτος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προστριβές και γκρίνιες μεταξύ τους.

Με τον τρόπο αυτό π.χ. ο μεν ένας σύζυγος θα λαμβάνει πρώτα την επιστροφή φόρου που δικαιούται (όσο ταχύτερα υποβληθεί η δήλωση τόσο ταχύτερα θα παίρνει και επιστροφή),ο δε άλλος με πιστωτικό εκκαθαριστικό φόρου θα έχει περιθώριο τουλάχιστον πέντε ή έξι μήνες για να πληρώσει το φόρο σε 3 διμηνιαίες δόσεις (τέλη Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου).

Οι "παγίδες" που προκύπτουν ,όπως προκύπτει και από τον αναθεωρημένο οδηγό υποβολής φορολογικών δηλώσεων από την ΑΑΔΕ , από την υποβολή χωριστών φορολογικών δηλώσεων είναι δύο. Πρώτον τα τεκμήρια διαβίωσης θα "μετρούν" πλέον χωριστά (και όχι ως συνολικό οικογενειακό εισόδημα) για κάθε φορολογούμενο και δεύτερον το "κτίσιμο" του αφορολογήτου με ποσοστό ελάχιστων ηλεκτρονικών δαπανών(πλαστικό χρήμα, e-banking κ.λ.π.) για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες , δεν θα μπορεί ,όπως ισχύει σήμερα, να γίνεται συμπληρώνοντας ο ένας σύζυγος πιθανή υστέρηση του άλλου σε συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

 

 

 

Η "παγίδα" με τα τεκμήρια διαβίωσης υπάρχει στην περίπτωση που οι σύζυγοι αποφασίσουν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις και δεν θα καλύπτονται ατομικά από τον κάθε σύζυγο τα τεκμήρια που τον βαρύνουν (τουλάχιστον 3.000 ευρώ για τον καθέναν αντί 5.000 ευρώ συνολικά για το έγγαμο ζευγάρι) .Στην περίπτωση αυτή δεν θα υπάρχει κάλυψη η συμπλήρωση του ενός από τον άλλον αλλά θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο εάν τα τεκμήρια δεν καλύπτονται από τα ετήσια εισοδήματά τους η από ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών.

Στις χωριστές δηλώσεις, αντί «φιλοξενίας», θα προβλέπεται η επιλογή δήλωσης «συνοίκηση με τον σύζυγο» αν το σπίτι ανήκει μόνον στον έναν εξ αυτών. Τα παιδιά δηλώνονται αυτομάτως από τον σύζυγο με τα μεγαλύτερα εισοδήματα. Η ρύθμιση για χωριστές δηλώσεις δεν αφορά Μέλη Συμφώνου Συμβίωσης. Οι χωριστές φορολογικές δηλώσεις έχουν όμως και θετικά. Σήμερα εάν ένας σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ο άλλος δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα(π.χ. εάν είναι ελεύθερος επαγγελματίας η επιχειρηματίας)..Αυτό πλέον λύνεται καθώς ο καθείς θα λειτουργεί ανεξάρτητα όσον αφορά δικαιώματα και υποχρεώσεις ..

Η υποβολή αιτήσεων για χωριστές δηλώσεις λήγει στις 28/2/2019 και μέχρι σήμερα ελάχιστα έγγαμα ζευγάρια( περίπου 14.000) υπέβαλαν αίτηση για χωριστές δηλώσεις .Σε αυτό, εκτός των παραπάνω "παγίδων" συνέτεινε και το γεγονός ότι ούτως η άλλως οι σύζυγοι θα λάβουν χωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων από έγγαμα ζευγάρια θα παραμείνει ανοιχτή και μετά τις 28/2/2019 για να υποδέχεται αιτήσεις όμως μόνον από ζευγάρια που θα παντρευτούν μετά το τέλος Φεβρουαρίου και μέχρι την ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος..

Οδηγός για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις 

1) Στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συζύγων, θα γίνεται συμψηφισμός φόρου μεταξύ συζύγων και βεβαίωση στο όνομα του συζύγου;

-Όχι, θα γίνεται χωριστή βεβαίωση φόρου και δεν θα γίνεται συμψηφισμός χρεωστικού και πιστωτικού ποσού μεταξύ των συζύγων.

2) Πώς μπορώ να γνωστοποιήσω την επιλογή μου να υποβάλω χωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος;

-Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο http://www.aade.gr,

στο σύνδεσμο: https://www.aade.gr/polites/eisodema/gnostopoiese-choristes-deloses

είτε από εσάς με τους δικούς σας κωδικούς πρόσβασης είτε, από ειδικά για το σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένο λογιστή – φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης. ερωτήσεις - απαντήσεις

3) Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019, τι θα συμβεί;

-Στην περίπτωση αυτή οι σύζυγοι θα υποβάλουν κοινή δήλωση για το φορολογικό έτος 2018.

4) Επηρεάζεται η χορήγηση επιδομάτων στις χωριστές δηλώσεις συζύγων;

-Όχι, δεν επηρεάζεται η χορήγηση των επιδομάτων από την υποβολή χωριστών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από τους συζύγους.

5). Είναι απαραίτητο να υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία;

-Όχι, δεν είναι απαραίτητη η υποβολή χωριστών δηλώσεων διότι προβλέπεται ήδη χωριστή φορολογική αντιμετώπιση στις κοινές δηλώσεις συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία.

6) Πώς δηλώνεται στο Ε1 η κύρια κατοικία στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων;

-Η κύρια κατοικία δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.

 

 

 

7) Στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος πώς δηλώνεται στο Ε1 η κύρια κατοικία όταν ένας εκ των δύο συζύγων δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης;

-Ο σύζυγος που δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης, συμπληρώνει στον πίνακα 6 την ένδειξη «συνοίκηση με σύζυγο». Ο άλλος σύζυγος δεν συμπληρώνει καμία ένδειξη.

8.) Πώς αναγράφονται τα τέκνα ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου στις χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος;

-Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους.

9) Ποιος δηλώνει το εισόδημα ανήλικου τέκνου που προέρχεται από τον κοινό γάμο στις χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος όταν αυτό δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος;

-Το εισόδημα του ανηλίκου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

10). Ποιος βαρύνεται με τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης στις χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος συζύγων;

-Στις χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου.

11). Στις χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο;

-Όχι, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

12). Ποια είναι η προθεσμία γνωστοποίησης της επιλογής για χωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος συζύγων;

-Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 28η Φεβρουαρίου κάθε έτους.

13). Μετά τις 28 Φεβρουαρίου η επιλογή για χωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος μπορεί να ανακληθεί;

-Όχι, δεν ανακαλείται για το έτος το οποίο αφορά.

14). Ποιος από τους δύο συζύγους μπορεί να γνωστοποιήσει την επιλογή για χωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος;

-Οποιοσδήποτε από τους δύο συζύγους ή και οι δύο.

15). Πρέπει η γνωστοποίηση της επιλογής για υποβολή χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να γίνεται κάθε έτος μέχρι την 28η Φεβρουαρίου;

-Ναι, θα πρέπει να επικαιροποιείται κάθε έτος από τουλάχιστον έναν εκ των δύο συζύγων μέχρι την προθεσμία αυτή, διαφορετικά θα υποβάλλεται κοινή δήλωση.

16). Πρόκειται να τελέσω γάμο τον Μάρτιο του 2019 (μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της γνωστοποίησης). Μπορώ να υποβάλω χωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2018;

-Ναι. Ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις η εφαρμογή θα μείνει ανοιχτή ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

17). Πρόκειται να τελέσω γάμο τον Φεβρουάριο 2019 και θα δηλώσω το γάμο στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2019. Μπορώ να υποβάλω χωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2018;

-Ναι. Ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις η εφαρμογή θα μείνει ανοιχτή ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

18). Πόσες φορές μπορώ να αλλάξω την επιλογή δήλωσης χωριστών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος στην περίπτωση που τελέσω γάμο μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2019;

-Η δήλωση γίνεται άπαξ ανά έτος.

19). Εισέρχονται στην εφαρμογή των χωριστών δηλώσεων Φ.Ε τα μέρη συμφώνου συμβίωσης;

-Όχι, δεν εισέρχονται στην εφαρμογή των χωριστών δηλώσεων καθόσον εκ του νόμου τους έχει δοθεί εξαρχής η δυνατότητα για υποβολή κοινών ή χωριστών δηλώσεων.

20). Πρέπει και οι δύο σύζυγοι να διαθέτουν δικό τους κλειδάριθμο προκειμένου να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος;

-Ναι, η σύζυγος που δεν έχει μέχρι τώρα κλειδάριθμο οφείλει να αποκτήσει προκειμένου και αυτή να μπορέσει να υποβάλει τη δική της δήλωση.