ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πρώτο 10ημερο του Μαρτίου οι αιτήσεις για το επίδομα στέγασης

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 25 Φεβρουαρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 25 Φεβρουαρίου 2019, 11:29
Το πρώτο 10ημερο του Μαρτίου οι αιτήσεις για το επίδομα στέγασης
Facebook Twitter Whatsapp

Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται εδώ και ημέρες οι τεχνοκράτες του υπουργείου Εργασίας προκειμένου τo αργότερο εντός του πρώτου δεκαήμερου του Μαρτίου να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), η οποία θα υποδεχτεί τις αιτήσεις συμμετοχής που αναμένεται να υποβάλουν εκατοντάδες χιλιάδες ενοικιαστές ακινήτων για την χορήγηση του επιδόματος στέγης.

Με βάση σχετικές ανακοινώσεις, που θα γίνουν σήμερα από την υφυπουργό Εργασίας και Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου, το επίδομα θα χορηγηθεί σε 259.631 οικογένειες σε σύνολο 1.103.872 νοικοκυριών που δηλώνουν ενοικιαστές. Τα άτομα που θα ωφεληθούν ανέρχονται σε 667.074.

Το ποσό της επιδότησης σε δικαιούχους ενοικιαστές θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον µήνα, ανάλογα µε τη σύνθεση του νοικοκυριού και θα καταβληθεί αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου

Ειδικότερα:

* Για το µονοπρόσωπο νοικοκυριό το επίδοµα στέγης θα είναι 70 ευρώ τον µήνα.

* Για κάθε επιπλέον µέλος του νοικοκυριού θα υπάρχει προσαύξηση κατά κατά 35 ευρώ τον µήνα. Η επαλήθευση των στοιχείων (π.χ μισθωτήρια συμβόλαια κλπ) που θα δηλώσουν οι ενδιαφερόμενοι με την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ελεγχθούν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβάλει στο ΤΑΧΙS.

Τα εισοδηµατικά κριτήρια για το επίδομα θα κλιµακώνονται από 7.000 έως 21.000 ευρώ, ανάλογα µε τα µέλη του νοικοκυριού.

Ιδιαίτερο βάρος και έμφαση θα δοθεί στα παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζονται ως ενήλικες, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες για τις οποίες προβλέπεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για το πρώτο ανήλικο μέλος. του νοικοκυριού.

Ανάλογη προσαύξηση ύψους 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο θα ισχύσει και για τα νοικοκυριά με απροστάτευτα παιδιά,με ανώτατο όριο τα 210 ευρώ το μήνα.

Οσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια αυτά θα κλιμακώνονται από 7.000 έως 21.000 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού.

Κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα μπορεί να ενταχθεί εάν δηλώνει εισόδημα έως 7.000 ευρώ. Το όριο θα προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσής του.Κριτήριο για τους δικαιούχους θα αποτελεί και η ακίνητη περιουσία η οποία θα κυμαίνεται μέχρι 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και μέχρι 180.000 ευρώ για πολυμελή οικογένεια.